Rajčata patří k nejvíce kupované i pěstované zelenině vůbec (biologicky je sice rajče řazené mezi ovoce, nicméně vzhledem k jeho využití a způsobu pěstování si jej lidé stejně stále zařazují mezi zeleninu). Mnoho z nás však, pokud to situace dovolí, dá přednost rajčatům vypěstovaným buď vlastnoručně, nebo nakupovaným z farem a bioobchodů. Jejich vůně je totiž jedinečná a také chuť je sladší a opravdovější než u rajčat kupovaných v supermarketech. Navíc výhodou je šetrnější vypěstování a použití buď menšího, nebo vůbec žádného množství postřiků a dalších chemických látek.

Navíc pěstování rajčat není až tak obtížné, takže řada lidí si alespoň nějaký keřík pěstuje i na balkonech a terasách. Pokud se nám podaří vypěstovat velkou úrodu, často ji ani nestihneme zkonzumovat, protože rajčata bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost. Pak se rozhodně vyplatí rajčata zpracovat na jiné výrobky a uložit na později. Máme pro vás několik nápadů, jak s bohatou úrodou naložit.

Lahodný domácí kečup

Tento kečup budou milovat nejen vaše děti, ale i vy si oblíbíte jeho jemnou chuť a konzistenci. Navíc jej lze používat i jako pyré coby základ některých omáček.

Budeme potřebovat:

2 kg rajčat, 150 g cukru, 1 polévkovou lžíci soli, ¼ kg cibule a ¼ kg jablek, 150 ml vody, koření (2 bobkové listy, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření a 10 kuliček černého pepře, 1 lžička sladké papriky a ½ lžičky mleté skořice nebo 1 celou skořici, kterou po vyvaření odstraníte), 150 ml octa (pro jemnější chuť můžete použít i jablečný ocet)

Jak postupovat?

  1. Rajčata i jablka omyjeme a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme nahrubo a dáme do kastrolu, pak přidáme rajčata (měla by být hodně zralá), která přepůlíme nebo rozčtvrtíme v případě velkých kusů, a jablka nakrájená na silnější plátky.
  2. Ke směsi přidáme veškeré koření – papriku a skořici přímo, ostatní koření můžeme vložit do textilního sáčku nebo do zavíracího sítka na čaj a po vyvaření jednoduše z hrnce vyndat, aniž bychom museli lovit každý kousek. Dále přidáme ocet, cukr a vodu. Směs vaříme asi 1 hodinu, dokud zcela nezměkne a nezhoustne. Občas zamícháme, aby se nepřipalovala na dno.
  3. Koření odstraníme z hrnce a ponorným mixérem směs rozmixujeme najemno. Následně ji propasírujeme přes husté síto a nalijeme ji do připravených omytých sklenic. Ty necháme ještě 20 minut sterilovat, aby se dobře uchytila víčka a kečup nezplesnivěl.

Sušená nakládaná rajčata

Tuto specialitu si připravíte velmi jednoduše. Je skvělá do těstovin, salátů i jako příloha k masu.

Budeme potřebovat:

1,5 kg zralých, ale tvrdých rajčat, olivový olej na zalití, 3-4 stroužky česneku (podle velikosti a síly aroma), sušené bylinky (oregano, tymián, rozmarýn, bazalka), kousek chilli papričky (podle vaší chuti, nemusí být) a trošku soli

Jak postupovat?

  1. Rajčata omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme je na měsíčky. Můžeme je osolit, ale není to nezbytné. Pak je rozložíme na pláty sušičky nebo na plechy na pečicí papír a usušíme v sušičce na ovoce a zeleninu nebo v troubě. V sušičce nastavíme střední stupeň a sušení trvá asi 9-12 hodin. V troubě nastavíme teplotu přibližně 60-100 °C a sušíme asi 6-8 hodin. Usušená rajčata poznáme tak, že si drží pružnost a barvu.
  2. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, chilli papričku (pokud se ji rozhodneme použít) můžeme zbavit semínek (nemusíme, semínka přidávají ostrost a někdo má raději pálivější chuť) a nakrájíme na kolečka. Můžeme však použít i celou papričku, kterou vložíme do sklenice s rajčaty.
  3. Velkou sklenici dobře omyjeme a osušíme. Plníme po vrstvách – rajčata, česnek, bylinky (případně s papričkou) a vrstvy opakujeme, dokud není sklenice plná. Pak vše zalijeme olivovým olejem tak, aby celá směs do něj byla ponořena. Sklenici uzavřeme a necháme několik dní uležet, aby se chutě oleje, česneku a bylinek prolnuly s rajčaty.

Rychlá italská omáčka

Tuto omáčku si připravíte velmi snadno a rychle a můžete ji využívat nejen jako směs na špagety, ale i jako základní omáčku na pizzu.

Budeme potřebovat:

2 kg rajčat, zralých a měkčích, 1 hlavičku česneku, koření – ideálně čerstvé, ale může být i sušené (směs bazalky, majoránky, oregana a tymiánu), olivový olej, 1 lžičku soli, 2-3 vrchovaté lžičky cukru

Jak postupovat?

  1. Rajčata a bylinky omyjeme (pokud máme čerstvé) a osušíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Bylinky nasekáme najemno a rajčata nakrájíme na menší kousky. Přebytečnou vodu z nich slijeme.
  2. V kastrolu na olivovém oleji necháme zpěnit česnek, přidáme k němu rajčata, sůl a cukr a povaříme do změknutí. Pokud máme čerstvé bylinky, přidáme je až na konec vaření, aby neztratily svou vůni a barvu, sušené bylinky můžeme přisypat do směsi hned na začátku vaření.
  3. Změklou směs můžeme ještě rozmixovat ponorným mixérem, abychom docílili jemnější konzistence, ale není to nutné. Hotovou omáčku nalijeme do omytých a suchých sklenic a necháme asi 15-20 minut sterilovat.