Podzim je ve své druhé polovině a období úklidu zahrady je v plném proudu. Je třeba pravidelně odstraňovat listí, popadané polámané větve, ale i ty, které zbydou po podzimním prostříhávání stromků a keřů, odstraňují se zbytky po zelenině (rajčatové, paprikové či okurkové keříky, také cukety a dýně apod.) a zahradu postupně připravujeme na zimu. Zbyde nám tedy spousta odpadu, který můžeme využít na kompost, drtit jej (například větve) nebo jej prostě spálit. To by ovšem byla škoda, protože velká část tohoto odpadu nám ještě může udělat užitečnou službu.

Likvidujeme pálením…

Pokud jsme se rozhodli odpad spálit, je potřeba si dobře prostudovat pravidla, jež říkají, kde a kdy lze na zahradě ohně zakládat, abychom se vyvarovali nejen zbytečné pokuty, ale zejména neohrozili sebe a své sousedy nebezpečím případného požáru. Základní podmínkou je, aby tento odpad byl suchý (aby nevytvářel zbytečný obtěžující dým) a nebyl kontaminován žádnými chemikáliemi. Mohla by nám totiž hrozit pokuta až do výše 15 000 Kč.

Některé obce a města mají své vlastní vyhlášky, které upravují pravidla pálení bioodpadu, proto je třeba si vždy ověřit, jak to funguje v naší lokalitě. Nejsme-li si jistí nebo nechceme zbytečně riskovat, můžeme bioodpad odvézt do sběrného dvora nebo kompostáren, kde se o něj již postarají.

Kompostujme a využijme živiny!

Rostlinný odpad obsahuje spoustu živin, a pokud je zdravý (nenapadený plísní, hnilobou nebo nebezpečnými parazity), je škoda tyto živiny nevyužít. Rostlinný odpad může být základním zdrojem humusu, který získáme zcela zdarma. Proto odpad využijme na přípravu kompostu, který již následujícího roku budeme moci využít.

Z nahrabaného listí si připravíme listovku – tento substrát se nám bude hodit jako příměs, pokud pěstujeme ovocné stromky či keře nebo jako příměs k zemině na záhonech. Lze ji využít i pro rostliny pěstované v nádobách.

Větve rozdrtíme a štěpkujeme

Zatímco trávu a listí můžeme kompostovat bez potíží, větve, větší kusy kůry, pařezy a další tuhý odpad je potřeba zpracovat jinak. Štěpkovač je ideální pomocník na větve. Ze vzniklých štěpek je skvělé palivo do kamen či krbu. Velmi jemnou štěpku můžeme přidat do kompostu, hrubou štěpku například jako mulčovací materiál ozdobných stromků či keřů. Rovněž jemnější kůru můžeme použít pro mulčování záhonků.

Pokud vlastníme drtič rostlinného odpadu, můžeme drť rovněž přisypat do kompostu či jej využít jako mulčovací materiál. Drť je dokonce odolnější a trvanlivější než štěpka, můžeme jí proto také například vysypat cestičky nebo zpevnit místa, kde se často objevují louže. Drť však není zcela vhodná pro záhony, na kterých pěstujeme rostliny s vyššími nároky na výživu nebo vápnomilné rostliny.

Zcela čistá zahrada nemusí být ideální volbou

Zatímco odklizení větví a velkých kusů odpadu může zahradě prospět, listy a tráva mohou být velmi užitečné pro drobnější organismy a živočichy. Jednak v kupkách listí mohou svůj úkryt najít ještěrky, užovky nebo ježci, kteří nám během roku pomáhají likvidovat drobný škodlivý hmyz, jednak můžeme zbytky trávy a listí využít jako ochrannou pokrývku pro růže, cibuloviny či další trvalky. V listí se udrží vláha, což je během zimních měsíců důležité, a postupně, jak se budou listy rozkládat, rostliny získají živiny z humusu.