Balkony často mají už své odžito a potřebují renovaci. Především podlahy potřebují odizolovat, aby do nich nezatékalo a neničila se jejich stavební konstrukce. Hlavním problémem při renovacích balkonů a lodžií totiž bývá zvýšení povrchu o novou vrstvu. Někde totiž nejde položit hydroizolaci a dlažbu, protože by se podlaha zvedla příliš a nešly by otevřít dveře. Proto k renovaci můžeme použít speciální PUR pryskyřičné nátěry. Ty ve výsledku navyšují povrch pouze o několik milimetrů. Zároveň jsou ale pevné a skvělé na údržbu.

„Systémy PUR jsou vhodné k použití i na renovaci starých asfaltových pásů, poškozené PVC izolační fólie, nefunkčních akrylátových nátěrů nebo lze jimi renovovat původní dlažbu balkonů či teras. Polyuretanovými systémy můžete vyřešit i jiné části domu, jako jsou například vnitřní chodby nebo suterénní prostory,“ doporučuje ing. Pavlína Sobotíková, market manager divize Weber, společnosti Saint-Gobain.

Čím je PUR systém jedinečný, je jeho variabilita. Možných úprav povrchu je hned několik. Můžete využít standardních nátěrů (weberdry PUR coat pro pochozí zatížení a weberdry PUR coat traffic pro pojízdné plochy), protiskluzových povrchů (zde je v předposlední vrstvě systému použit zásyp křemičitým pískem) nebo lze použít dekorativní chipsy (akrylový chips v několika barevných provedeních).

Renovace krok za krokem




1) Balkonový okapový profil k betonovému podkladu přikotvíme celoplošným položením do vrstvy cemento-epoxidového tmele weberrep 766.









2) Děrované kotvení balkonového profilu překryjeme vrstvou cemento-epoxidového tmele weberrep 766, s přesahem 15 cm do okolní plochy.









3) Po vytvrdnutí tmele weberrep 766 (24 hodin) na jeho povrch natřeme permanentně elastický polyuretanový nátěr s vlákny weberdry PUR detail.









4) Celou plochu balkonové desky natřeme weberprim EP 2K, penetrací pod polyuretanové nátěry.










5) Po zaschnutí penetrace (6-12 hodin) natřeme napenetrovaný povrch vodotěsnou membránou weberdry PUR seal ve 2 vrstvách. Technologická přestávka mezi vrstvami je 12-18 hodin.









6) 12 hodin po aplikaci vodotěsné membrány weberdry PUR seal provedeme 1 vrstvu ochranného nátěru weberdry PUR coat.









7) Ihned po dokončení nátěru weberdry PUR coat (musí být ještě nátěr mokrý) do něj provedeme vsyp dekoračních chipsů webersys epox chips.









8) 12 hodin po dokončení dekoračního vsypu provedeme průhledný ochranný polyuretanový nátěr weberdry PUR trans. Nátěr se nanáší ve 2 vrstvách s technologickou přestávkou 12 hodin mezi vrstvami.