K renovaci bytového jádra bez bourání můžete přistoupit pouze za předpokladu, že je umakart v zachovalém stavu. Jinými slovy, nezatekla za něj voda a nevytvořila se tu plíseň. Kromě toho musejí být v pořádku i rozvody. Jestliže jsou tyto podmínky splněny a jste spokojeni se stávající dispozicí i s rozmístěním příslušenství, nemusíte investovat do nákladné rekonstrukce, která vaše jádro promění na dva týdny ve staveniště, kde si nemůžete odskočit ani na malou. Je možné obměnit jen vnější vzhled.

Umakartové jádro lze během 3 až 5 dnů obložit voděvzdornými obkladovými deskami, které obvykle imitují keramické dlaždice nebo dřevěný obklad. Bývají silné okolo 5 mm a k umakartu se lepí kaučukovými lepidly. Spáry mezi deskami, stropem a podlahou se vyplní zakončovací lištou, která brání zatékání vody. Desky se snadno udržují, jsou teplejší na dotek než klasické dlaždice, a koupelna i záchod díky nim viditelně prokouknou v rekordním čase. Cena za obložení jádra obkladovými deskami se pohybuje okolo 20 tisíc korun, zatímco za bourání a zednické práce obvykle vydáte pětkrát více.

Na našem trhu se nejčastěji setkáte s deskami Abitibi, které jsou vyrobeny z materiálu na bázi dřeva s voděodolnou povrchovou úpravou, nebo s plastovými panely Ottopan se systémem pero a drážka, jež po spojení vytvoří celistvou plochu.

Alternativou k obkladovým deskám jsou stříkané tapety. Ty se dají aplikovat na většinu materiálů včetně umakartu a chlubí se dlouhou životností. Rychle se aplikují, nezanechávají zápach, jsou nehořlavé a zabraňují šíření plísní. Nástřikový materiál se vyrábí na bázi pryskyřice a snadno přilne k povrchu už po jediné aplikaci. A opravdu drží. Drží tak dobře, že ho nemůžete odloupnout ani seškrabat; shrnuto a podtrženo, jakmile jednou stěnu nastříkáte, tapeta už nepůjde dolů. V případě umakartu to snad ale ani nevadí.

Stříkané tapety seženete v rozličných barvách, místo vzorů ale vytvářejí jen jemný 3D efekt, kterým zároveň i zakrývají případné nerovnosti podkladu. Nástřik jádra vás cenově vyjde v podstatě nastejno jako obklad deskami a zvládnout by ho měla každá kvalitní malířská firma.