Tiché praskání dřeva v krbu, vůně skořice a za oknem barevná paleta v podání padajících listů. I sychravý podzim má svou atmosféru a vy můžete jeho krásy pozorovat z okna v pohodlí domova. Jak si tyto dny co nejvíce zpříjemnit a vytvořit si doma uklidňující atmosféru?

1. Podzimní barvy

Přemýšlíte již delší dobu nad malováním? Tóny světle hnědé, béžové nebo okrové jsou nadčasové odstíny a jejich aplikováním na zeď rozhodně nepochybíte. Teplé barvy opticky „zahřejí“ celou místnost. Se sytějším tónem zacházejte opatrně a k výmalbě si určete třeba jen jednu nebo dvě zdi v pokoji.

Podzimní barvy jsou skvělé také při výzdobě domova. Jako podzimní dekorace můžete zvolit natrhané větvičky s listy ve váze nebo využít podzimní plody, jako jsou dýně nebo ořechy. Naaranžovat je můžete například do truhlíku nebo do velké mísy na stůl.

2. Osvětlení dělá zázraky

Atmosféru dotváří i osvětlení. Pro klidné večery volte světlo tlumené. Spoustu druhů lampiček má možnost nastavení intenzity světla, a vy si tak sami určíte, jak moc si necháte svítit, aby vám to bylo příjemné. Ještě lepší volbou pro podzimní večery jsou aromatické svíčky. Mihotající plamínek uklidní vaši mysl a celé tělo si odpočine.

3. Bytový textil

Jen máloco je tak nepříjemné jako stoupnout v zimě na studenou podlahu. Zútulněte prostor kolem postele a pohovky příjemnou kožešinou nebo kobercem s vysokým vlasem. Hodit se budou i podsedáky z kožešiny nebo huňaté polštáře a deky, do kterých se můžete zachumlat.

Nezapomeňte ani na povlečení z hřejivých materiálů. Ideální je mikroplyšové povlečení, které je tvořeno krátkými hustými chloupky, které jsou jemné na dotek a krásně vás zahřejí. Stejně tak bavlněný flanel má svou typickou strukturu, do které bude potěšení se zachumlat. A nezapomeňte na přírodní merino vlnu.

Zdroj: ireceptar.cz, living.cz