Nabídka LED pásků je pořádně široká. Sáhnout můžete po „klasice“ - bíle svítících LED páscích. Pokročilejším řešením jsou pak LED pásky s nastavitelnou teplotou. Koupit a doma instalovat můžete i barevné LED pásky – s červenými, zelenými a modrými čipy. Některé modely pak mají i čtvrtý typ čipu, a to čip s bílou barvou. Pomocí LED ovladače (nebo třeba chytré aplikace na mobilu) pak můžete navolit konkrétní barvu – a interiér tak od základů proměnit. Kde všude lze využít LED pásky?

Nepřímé osvětlení interiéru

LED pásek je uložený v sádrokartonové „kapse“ a ideálně i na LED profilu a pod (například silikonovým) krytem, který ho chrání před poškozením. Třeba ve chvíli, kdy utíráte prach. Aby tohle osvětlení fungovalo i prakticky, myslete při výběru LED pásku na to, že se zhruba 60 % světla odrazem „ztratí“. Zaměřte se tedy na příkon a volte řešení s příkonem od 12 do 30 W na 1 metr.

Osvětlení kuchyňské linky

Taky si občas při přípravě večeře nevidíte pod ruce? I tady pomohou LED pásky. Aby osvětlení skutečně fungovalo jako pracovní a pomohlo, volte ideálně 9 až 14 W na 1 metr. LED pásky už bývají často součástí návrhů nových kuchyní.

Jak vytvořit LED osvětlení z pásek do kuchyně:

Zdroj: Youtube

Podsvícení polic a vitrín

Jednoduché, ale nesmírně efektivní. Ostatně, zkuste si představit třeba zabudovanou knihovnu, kterou doladíte právě LED páskami. Nebo obývací stěnu s policemi, které jsou podsvícené příjemným měkkým světlem. Aby takové světlo nerušilo, ale dotvářelo atmosféru v místnosti, sahejte po příkonu 2 až 5 W na 1 metr.

Osvětlení šatny nebo vestavěné skříně

Máte samostatnou šatnu nebo opravdu velkou vestavěnou skříň? I tady mohou pomoci LED pásky – chytře rozmístěné nad poličkami s drobnostmi nebo v částech, kde vaše oblečení visí na ramínkách.

Náladové osvětlení za televizí

Některé značky televizí nabízejí technologii, kdy sama televize osvětluje prostor za sebou a okolo sebe. Výsledkem je prý větší divácký zážitek a také komfort pro oči. Pokud tohle vaše televize neumí, nesmutněte. Pomoci si můžete LED páskami. Podobnou službu pak LED pásky udělají třeba i v koutě s herním počítačem v dětském nebo studentském pokoji. Případně výborně vypadají i při použití za zrcadlem třeba v koupelně nebo v předsíni.

Zdroj: bydlimekvalitne.cz, nasregion.cz