Topinka jako pizza

Plátky staršího chleba nejčastěji zužitkujeme jako topinky. Smažené na pánvi v oleji potíráme česnekem, opečené v topinkovači mažeme máslem a případně i džemem. Ne vždycky ale na takovou úpravu máme chuť. Méně obvyklou, ale zato přitažlivější variantou je rozpéct plátky chleba v troubě na pečicím papíru nebo troše olivového oleje a ozdobit je jako pizzu: potřít rajským protlakem, posypat čerstvou bazalkou či tymiánem a přidat cokoli, co dům dá. Mohou to být kostičky pečeného kuřete od včerejška, nudličky šunky, nadrobno nakrájená paprika i třeba olivy. A navrch samozřejmě přijde mozzarella nebo jakýkoli strouhaný tvrdý sýr.

Krutony do polévky

Krutony Autor: Shutterstock.com

V troubě si můžete připravit také chutné krutony, které skvěle doplní hrachovou, cibulovou nebo česnekovou polévku, ale hodí se i do salátů. Chleba nakrájejte na kostičky a promíchejte s olivovým olejem, který jste ochutili česnekem a bylinkami. Míchejte jen zlehka, olej by se neměl do chleba přímo vsáknout. Kostky potom rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Krutony mají výhodu, že je lze nějakou dobu skladovat v uzavřené skleněné dóze.

Zahušťovadlo

Guláš s knedlíkem Autor: Shutterstock.com

Nejspíš víte, že poctivý hovězí guláš se nezahušťuje moukou, správnou hustotu by mu měla dodat cibule spolu se šťávou z masa. Kdo má rád gulášky přeci jen o něco hustší, přidává do hrnce hned po osmahnutí masa nastrouhanou bramboru nebo dva tři plátky nadrobno nakrájeného staršího chleba. Obdobně se dají zahustit i některé polévky - nakyslá chuť chleba dobře doplní například kyselo nebo kulajdu.

Čtěte také

Banánové muffiny

Čtěte také

Tři tipy, jak zpracovat vyzrálé banány

Chlebové placičky

Ze staršího chleba lze vyrobit obdobu bramboráků, kterou můžete podávat s masovo-zeleninovou směsí nebo jako přílohu ke guláši. Čtyři krajíce chleba natrháme na drobné kousky, zalijeme hrnkem mléka a necháme rozmočit. Přidáme 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 vejce, sůl, pepř a majoránku. Pro zvýraznění chuti můžeme do těstíčka přimíchat i nadrobno nakrájenou cibulku a kostičky uzeného masa. Směs nanášíme po lžících do pánve na rozpálený olej, aby nám vznikly menší placičky. Smažíme z obou stran jako bramboráky.