Topinka jako pizza

Plátky staršího chleba nejčastěji zužitkujeme jako topinky. Smažené na pánvi v oleji potíráme česnekem, opečené v topinkovači mažeme máslem a případně i džemem. Ne vždycky ale na takovou úpravu máme chuť. Méně obvyklou, ale zato přitažlivější variantou je rozpéct plátky chleba v troubě na pečicím papíru nebo troše olivového oleje a ozdobit je jako pizzu: potřít rajským protlakem, posypat čerstvou bazalkou či tymiánem a přidat cokoli, co dům dá. Mohou to být kostičky pečeného kuřete od včerejška, nudličky šunky, nadrobno nakrájená paprika i třeba olivy. A navrch samozřejmě přijde mozzarella nebo jakýkoli strouhaný tvrdý sýr.

Krutony do polévky

V troubě si můžete připravit také chutné krutony, které skvěle doplní hrachovou, cibulovou nebo česnekovou polévku, ale hodí se i do salátů. Chleba nakrájejte na kostičky a promíchejte s olivovým olejem, který jste ochutili česnekem a bylinkami. Míchejte jen zlehka, olej by se neměl do chleba přímo vsáknout. Kostky potom rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Krutony mají výhodu, že je lze nějakou dobu skladovat v uzavřené skleněné dóze.

Zahušťovadlo

Nejspíš víte, že poctivý hovězí guláš se nezahušťuje moukou, správnou hustotu by mu měla dodat cibule spolu se šťávou z masa. Kdo má rád gulášky přeci jen o něco hustší, přidává do hrnce hned po osmahnutí masa nastrouhanou bramboru nebo dva tři plátky nadrobno nakrájeného staršího chleba. Obdobně se dají zahustit i některé polévky - nakyslá chuť chleba dobře doplní například kyselo nebo kulajdu.

Chlebové placičky

Ze staršího chleba lze vyrobit obdobu bramboráků, kterou můžete podávat s masovo-zeleninovou směsí nebo jako přílohu ke guláši. Čtyři krajíce chleba natrháme na drobné kousky, zalijeme hrnkem mléka a necháme rozmočit. Přidáme 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 vejce, sůl, pepř a majoránku. Pro zvýraznění chuti můžeme do těstíčka přimíchat i nadrobno nakrájenou cibulku a kostičky uzeného masa. Směs nanášíme po lžících do pánve na rozpálený olej, aby nám vznikly menší placičky. Smažíme z obou stran jako bramboráky.