Sklo je samo o sobě velmi křehký materiál, na jeho rozbití stačí větší rána. Pokud na něj ale nalepíme bezpečnostní fólii, dodáme mu pevnost - prorazit skleněnou plochu s bezpečnostní fólií je totiž dost velký problém. Bezpečnostní fólie nejsou již žádnou novinkou, přesto se vyššímu zájmu těší až v posledních letech, a to díky dokonalejším materiálům, z nichž jsou vyrobeny, a také technologii nanášení na danou plochu.

Hodně muziky za dobré peníze

Fólie tohoto typu jsou vyrobeny z vrstveného a velmi pevného PES filmu, z rubové strany je naneseno vysoce přilnavé lepidlo, díky němuž je fólie přichycena na sklo. Z lícové strany je opatřena několika tvrzenými vrstvami proti poškrábání. Předností fólií je kromě jiného skutečnost, že mohou být jak čiré, tak zabarvené, na povrchu je obvykle nanesen UV filtr. Fólie zvyšují běžnou bezpečnost skleněných ploch - při rozbití se totiž sklo opatřené fólií nevysype, ale zůstane pohromadě. Fólie tedy chrání před úrazy nejen v domácnosti, ale i ve veřejných prostorech i průmyslových provozech. Bezpečnostní fólii proto ocení nejen ti, kdo touží po domově s velkými prosklenými plochami, ale i majitelé obchodů, průmyslových a veřejných kancelářských komplexů, neboť se sníží riziko úrazu skleněnými střepy. Klidnější budou i rodiče s malými dětmi, neboť úrazy způsobené rozbitým sklem bývají velmi nebezpečné.

Fólií lze potáhnout nejen velké skleněné plochy, ale i běžná či francouzská okna, prosklené dveře a podobně. Je možné ji použít i na balkóny, střešní okna, terasy, prostě všude tam, kde je nutné vyšší zabezpečení objektu. Vlastnosti fólií se nemění ani se změnou teplot či v závislosti na dalších povětrnostních vlivech, výrazně neovlivňují ani průchod světla do interiéru. A v neposlední řadě je třeba zmínit finanční výhodnost takového opatření - především ve srovnání s instalací bezpečnostních skel.

Fólie opravdu bezpečnostní

Již z názvu vyplývá, že neopomenutelnou výhodu poskytují fólie křehkému sklu, i pokud jde o jejich pevnost. Skleněné plochy zpevněné bezpečnostní fólií lépe odolávají pokusům o násilné vniknutí. Sklo dostatečné tloušťky, které je opatřeno bezpečnostní fólií, se stává mechanickou zábranou, která zpomalí nebo zcela znemožní postup pachatele při pokusu o násilný vstup do objektu – zabrání rozbití skla baseballovou pálkou, dlažební kostkou, nepřekoná ji obvykle ani zápalná látka či výbušnina vhozená do objektu. V takovém případě sklo sice praskne, ale zůstane celistvé. Pružná fólie navíc stále houževnatě odolává úderům kladivy, železnými tyčemi či jinými tvrdými předměty. Speciálně vyrobené fólie odolají i tlakové vlně, způsobené výbuchem, zpomalují i šíření ohně.

Foto: www.thinkstock.cz