Aby byly vaše pokojové rostliny spokojené, potřebují správnou vzdušnou vlhkost. Když je příliš nízká, tak rostlinám začnou osychat špičky listů. Obzvlášť citlivé jsou na ni kalátey, maranty, masožravky, kapradiny a některé druhy anturií a filodendronů.

Ideální vzdušná vlhkost pro většinu pokojových rostlin se pohybuje od 50 % výše, ale nejspokojenější budou s hodnotami od 70 %. Pokud máte vzduch sušší a chtěli byste udělat pokojovkám radost, máme pro vás několik způsobů, jak vyšší vlhkosti dosáhnout.

Zvlhčovač vzduchu

Asi nejjednodušším způsobem je používání zvlhčovače vzduchu. Při koupi zvlhčovače se zaměřte na metráž, kterou dokáže zvlhčovač pokrýt. Na trhu naleznete tři druhy zvlhčovačů. Mohou to být zvlhčovače s přirozeným odparem, ultrazvukové nebo parní. Ultrazvukové zvlhčovače vytváří aerosolovou studenou mlhu a jsou nejběžnější. Nejideálnější a rostlinám nejvíce přirozené jsou zvlhčovače s přirozeným odparem.

Tác s kamínky

Vzdušnou vlhkost také lokálně zvýšíte, pokud postavíte květináč na podmisku a tu na tác nebo větší podmisku s vrstvou keramzitu nebo kamínků, které zalijete vodou. Voda se z tácu bude přirozeně odpařovat a tím zvýšíte vlhkost vaší rostlince.

Seskupení rostlin pro vytvoření mikroklimatu

Když seskupíte rostliny k sobě, budou si navzájem pomáhat. Jev, kterému se říká evapotranspirace, je zjednodušeně řečeno vypařování vody přes povrch listu rostliny. Tím budou rostliny zvyšovat vzdušnou vlhkost kolem sebe a vytvoří si své vlastní mikroklima. Také není od věci seskupit k sobě rostliny, které vyžadují podobné podmínky. Například skupince kaláteí a dalších vlhkomilných rostlin můžeme lokálně zvyšovat vlhkost, zatímco kaktusy a sukulenty mohou tvořit seskupení na sušším místě s přímým světlem.

Místnosti s vyšší vlhkostí

Pokud nechcete přinášet vlhkost k rostlinám, můžete rostliny přemístit k vlhkosti. Jsou místnosti, v kterých je přirozeně vyšší vlhkost. Bývají jimi zpravidla koupelny, kuchyně nebo prádelny. Pokud máte v těchto místnostech dostatek světla a tepla, můžete do nich vlhkomilné rostliny přesunout.

Rosení

Nejprve je třeba říci, že rosením se vzdušná vlhkost nezvyšuje dlouhodobě a zvýší se opravdu minimálně. Není tedy moc účinné. Pravidelným rosením ale rostlinu zbavíte prachu a nečistot a tím zvýšíte příjem světla pro správnou fotosyntézu. Platí zde ale pravidlo, že se nerosí „chlupaté” rostliny. Takové rostliny na svých listech vodu zadržují příliš dlouho a jsou potom náchylné k různým plísním a bakteriálním chorobám. Také neroste rostliny, které nevyžadují příliš vysokou vzdušnou vlhkost, jako například kaktusy, sukulenty nebo palmy. Pokud chcete rostliny rosit, tak to dělejte brzy ráno a jen v období vegetačního růstu, aby se voda stihla z listu vypařit dříve, než se na něm zabydlí plíseň nebo jiná choroba.

Zdroj: ireceptar.cz, pokojovky.co