Stručný souhrn z článku:

  • Optimální výška kuchyňské linky je 85 až 95 cm, závisí na vaší výšce, s rozdíly pro varnou a mycí zónu.
  • Pro varnou zónu se doporučuje nižší umístění o 10 cm, pro lepší manipulaci, zatímco dřez by měl být vyšší o 10-15 cm.
  • Hloubka linky by měla být 60 cm, s potřebou minimálně 100-110 cm prostoru pro pohyb před linkou.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Při zohledňování výšky vaší linky je důležité brát zřetel zejména na pohodlnost. Abyste se při krájení masa či zeleniny, mytí nádobí nebo nahlížení do bublajících hrnců nemuseli hrbit, řiďte se následujícími radami, které vám pomohou určit správnou výšku vaší linky.

Na výšce záleží

Říká se, že optimální výška kuchyňské linky je 85 až 95 cm. Pokud máte výšku od 165 do 175 cm, vhodná pro vás bude deska minimálně 85 cm vysoká. Při výšce nad 175 do 185 cm musí mít deska optimálně 90 cm. Nad 185 cm zvolte výšku pracovní desky 95 cm.

Tyto rozměry se ovšem týkají především pracovního prostoru, kde krájíte jednotlivé suroviny, zpracováváte těsto nebo třeba vykrajujete cukroví. Zvláštním případem je dřez a varná zóna. Přestože v mnoha kuchyních jsou tyto elementy s pracovní plochou v jedné rovině, v některých případech se jednotlivé plochy mohou svou výškou lišit.

Varná a mycí zóna

Varnou zónu je možné umístit o 10 cm níž než pracovní desku, díky čemuž člověk získá lepší přehled o tom, co se v jednotlivých hrncích a na pánvičkách vlastně děje, a zároveň si ulehčí manipulaci s těžkým kuchyňským nádobím nebo třeba zdlouhavé míchání polévky.

Zóna určená pro umývání potravin a nádobí je pak naprostým opakem. Výška dřezu by měla být v ideálním případě zhruba o 10 až 15 centimetrů vyšší, než je výška běžné kuchyňské pracovní desky. Důvod je prostý – zvýšená poloha umožňuje jednodušší manipulaci s nádobím a surovinami, které je nutné očistit. Zároveň zamezí neustálé nutnosti se ke dřezu předklánět.

Zdroj: Youtube

Jaká je optimální hloubka kuchyňské linky

Hloubka kuchyňské linky činí standardně 60 cm (v případě středového ostrůvku 120 cm), což je optimální prostor pro manipulaci a práci při přípravě jídla a vaření. Často se ale zapomíná na prostor před linkou. To může být důležité, především pokud máte úzkou kuchyni v panelovém domě nebo se rozhodnete pro kuchyni se středovým ostrůvkem.

Prostor pro pohyb před linkou by měl být alespoň 100 až 110 cm. Dohromady by tedy minimální šířka kuchyně včetně linky měla dosahovat 160 až 170 cm. Více samozřejmě ničemu nevadí, menší prostor ale může být nekomfortní.

Zdroj: veselebydleni.cz, ceskykutil.cz, bydletcesky.cz