Matraci vybírejte podle výšky, hmotnosti a věku spáče. Matrace má tři základní údaje: délku, šířku a výšku. Délka se řídí jednoduchým pravidlem: alespoň o 20–25 cm delší než vaše tělo, případně tělo většího z partnerů, pokud volíte matraci pro dva. Šířka se doporučuje alespoň 90 cm, pro mohutnější z vás i více. Sdílená matrace by měla poskytnou alespoň 80centimetrový prostor pro každého partnera. Výška se odvíjí podle věku, ale je velmi individuální. Starší jedinci ocení matraci vyšší, ale obecně se doporučuje alespoň 15 centimetrů.

Nejvíc klíčovým parametrem je tvrdost

Existuje dělení na čtyři stupně podle váhy:

- Velmi měkká matrace: váha do 60 kilogramů

- Měkká matrace: váha mezi 50 a 80 kilogramy

- Středně tvrdá matrace: váha mezi 70 a 110 kily

- Tvrdá matrace: váha nad 90 kilo

- Extra tvrdá: hmotnost nad 130 kilogramů

Jak ale vybrat matraci pro pár, kde se jejich váha rapidně liší? Zde doporučujeme, aby si každý vybral svoji matraci. Vaše záda to ocení.

Matrace dělíme na latexové, pružinové a pěnové. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Pro milovníky měkčích matrací bude správná volba matrace latexová, která je pružná a přizpůsobuje se tvaru těla. Není vhodná do prostor, kde je velké vlhko, protože není příliš prodyšná.

Pružinové matrace, dřív velmi oblíbené, nyní ustupují do pozadí. Problém s vystřelenými pružinami ale už opravdu není aktuální. Dnes se pérka spojují k sobě a neuvolňují se.

Matrace pěnové jsou univerzální. S nimi nešlápnete vedle nikdy.