Ke zdravému spánku jsou zapotřebí správné podmínky. Ne vždy je ale možné pořídit si postel s kvalitní matrací. Především obyvatelé garsonek dávají přednost sedačce. Pokud ale nevyberete kvalitní pohovku, mohou se u vás brzy objevit zdravotní problémy. Jaká rozkládací pohovka je tedy ideální pro vaše záda?

Rozkládací pohovka pro každodenní spaní s matrací

Nejvhodnější rozkládací pohovky pro každodenní spaní jsou ty, které v sobě ukrývají klasickou matraci. Existuje ale několik typů, které se liší způsobem rozložení a složení. Ideální typ pro každodenní spaní je rozklad s celistvou matrací. Matrace obvykle leží na odpruženém drátěném roštu, který zvládne i velké zatížení. Jediným pohybem vpřed ji z pohovky vytáhnete.

Vhodný je také rozklad s dvěma matracemi na sobě. Pohovky s tímto rozkladem mají v sedací nebo opěrné části uložené dvě matrace. Po vytažení úložného prostoru pak jednu z těchto matrací překlopíte a položíte na úložný prostor. Rozklad je složitější než u celistvé matrace, ale vytváří prostornou a pohodlnou postel.

Jak by měla vypadat kvalitní matrace

Kvalita matrace by měla být rozhodujícím parametrem při výběru pohovky pro každodenní spaní. Nejkvalitnější matrace jsou vyrobené ze studené (polyuretanové) pěny s objemovou hustotou 30 kg/m³. Pokud má matrace nižší hustotu, rychleji se proleží.

Velikost plochy matrace závisí na počtu osob, které na ní budou spát. Jeden člověk potřebuje na pohodlný spánek nejméně 80 cm na šířku, pro dvě osoby je pak vhodná rozkládací pohovka 160 x 200 cm. Pokud chcete větší komfort, vyberte si rozkládací pohovku na každodenní spaní o velikosti 180 x 200 cm.

Snadná manipulace

Rozkládací pohovku na trvalé spaní budete rozkládat a zase skládat každý den, proto při výběru myslete i na kvalitu konstrukce. Zvolte spíše konstrukci z masivu nebo kovu, vyhněte se těm z vyztuženého papíru a dřevotřísky. Myslete i na to, zda pohovku dokážete rozložit sami, nebo je k tomu zapotřebí dvou lidí.

Snadná údržba

Vhodné jsou například pohovky, u kterých můžete potah kdykoliv sundat a vyprat, případně nechat vyčistit v čistírně. Nedoporučujeme koženou rozkládací pohovku, na které je spaní zejména v létě nepříjemné.