Vůně by v každém případě měla interiér jen podtrhnout, není vhodné to s ní přehánět. Zejména v ložnici a v pracovně může výraznější vůně působit spíš rušivě a vyvolat bolest hlavy. Ve společenských prostorách je potřeba, aby vůně byla příjemná všem členům rodiny. Je přitom přirozené, že v každém ročním období budete mít náladu na vůni jinou.

Zatímco k létu se hodí svěží a lehká vůně květin, oceánu či bylinek, na podzim přejdeme k vůním sytějším, například ovocným. V zimním čase a zejména v období Vánoc nám krásnou atmosféru navodí vůně jehličí, citrusů a různého koření, aby ji na jaře vystřídala vůně rašící trávy a časně kvetoucích cibulovin.

Máte-li interiér laděný do určitého stylu, budete s ním chtít sladit i vůni. Rustikální styl nejlépe doplníme vůní z přirozených zdrojů, jakými jsou třeba sáčky se sušenými bylinkami, mletá káva, vanilka nebo čerstvě upečený jablečný štrúdl se skořicí. V koupelně se nám může rozvonět levandule nebo uklidňující meduňka, obývák provoní mísa s ovocem.

K interiérům v bohémském stylu budou ladit silnější vůně exotické, například eukalypt nebo santalové dřevo. Vyznavači minimalismu naopak zvýrazní svůj moderní byt vůní zcela nenápadnou, třeba růžovou či jasmínovou.

Čím provonět...

Když pomineme dnes už méně populární spreje a stromečky do auta, nabízejí se nám různé vonné svíčky, rozličné esence do aromalamp, pot-pourri a difuzéry. Hořící svíčky ovšem musíme mít neustále na očích, což za běžného chodu domácnosti není dost možné. Alternativou ke klasické aromalampě je lampa katalytická, která uvolňuje esence do ovzduší s pomocí rozehřátého kamene, a nemusí tedy po celou dobu hořet.

S aromatickými esencemi se ovšem dají dělat malé triky i bez lampy. Stačí kápnout pár kapek do směsi, kterou umýváte podlahu, nebo na vnitřní stranu ruličky toaletního papíru. Stejným způsobem lze rychle osvěžit i odpadkový koš: nakapejte trochu éterického oleje na vatový tamponek a vložte ho do koše. Vůně přebije veškeré nepříjemné pachy a vydrží až do chvíle, kdy koš vynesete.