Autor návrhu domu budoucnosti, na jehož virtuální prohlídku jsme vás dnes zavedli, vidí budoucnost v nízkoenergetických a pasivních domech. Jeho koncept se zaobírá Vizualizace exteriéru domuekologií, nízkou energetickou náročností a soběstačností budovy. Stanoveného cíle – menší energetické náročnosti budovy, Bc. Branislav Andel chce dosáhnout nejen použitím drahých materiálů a izolací, ale i samotným umístěním a tvarem domu ve vztahu k okolí.

Šup s ním pod zem

Koncept budovy je založený tak, aby splňoval kritéria nízkoenergetického domu, případně podle použitých izolací pasivního. Dvojpodlažní rodinný dům půdorysu připomínajícího písmeno U spolupracuje s terénem a používá zeminu jako přirozenou izolaci. 60 % obvodových stěn je v kontrastu s terénem, přičemž zem si již přibližně ve dvou metrech zachovává po celý rok stálou teplotu.

Přízemí se nachází pod úrovní okolního terénu a stavbu rozděluje 1,5 m vyseknutý přístupový chodník. Ten rozděluje dům na dvě části – výhradně obytnou, ve které jsou ložnice, obývací pokoj s kuchyní, a pracovní část, kde je knihovna s jídelnou, zimní zahrada, pokoj pro hosty, TZB, sklad a místnost pro hobby, případně fitness. Přístupový chodník zároveň přízemní místnosti prosvětluje. K prosvětlení domu dále slouží i světlíky ve stropě, tzv. světlovody. K pracovní části domu je připojena ještě garáž.

Nad úrovní terénu se pak nachází jedno nadzemní podlaží – dva prosklené solitéry, z kterých je možné vychutnat si výhled do okolí. Dům má prezentovat výstavbu budoucnosti, která směřuje k budování soběstačných obydlí. Z toho důvodu jsou na střeše umístěny solární panely pro výrobu elektrické energie, větrání je řízené s rekuperací tepla. Pro získání tepla autor projektu také počítá s využitím vertikálního tepelného výměníku (za předpokladu vhodné lokality pro realizaci vrtu).

Konstrukce domu

Konstrukce domu je zaměřena na využití stavebních systémů Porotherm. Obvodové stěny, které jsou v kontaktu se vzduchem, jsou z cihel Porotherm 36,5 Ti, ty v kontaktu s terénem z Porotherm 36,5 P+D. Pro vnitřní nosné stěny je počítáno s Porotherm 24 P+D, pro příčky s Porotherm 14 P+D. V exteriéru je použita omítka Porotherm TO, v interiérech Porotherm SO. Dvě solitérní pracovny na poschodí jsou obložené dřevem. Interiérová stěna v obýváku je obložena cihlami Terca Klinker. Stropní konstrukce jsou kvůli absenci překladů řešeny z litého ocelobetonu. Pro skleněné fasády jsou použity kvalitní izolační trojskla, dělená izolačním tmelem, otvírací části mají dřevěný rám.

Plochy jednotlivých místností

ložnice 1 – 22,3 m2ložnice 2 – 13,4 m2ložnice 3 – 13,2 m2koupelna 1 – 3,6 m2koupelna 2 – 12,1 m2koupelna 3 – 4,4 m2koupelna 4 – 4,2 m2komunikace – 66,2 m2obývací pokoj – 28,3 m2kuchyně – 28,3 m2komora – 8,3 m2pracovna 1 – 16,6 m2pracovna 2 – 23,0 m2jídelna / knihovna – 23,6 m2zimní zahrada – 30,0 m2pokoj pro hosty – 13,8 m2TZB – 7,5 m2sklad – 11,1 m2hobby / fitness – 12,4 m2garáž – 30,5 m2

Celková zastavěná plocha domu je 613 m2, užitková plocha je 361,3 m2.

-Připraveno z materiálů Wienerberger-