Na našem trhu nabízené krby jsou většinou konstruovány tak, aby v nich bylo možné topit pouze dřevem či dřevěnými briketami. To však neznamená, že pro ně můžete použít jakékoliv dřevo, které na trhu nebo v lese seženete. Každý druh dřeva má totiž jinou výhřevnost a jiný způsob hoření, protože má jinou vlhkost, tvrdost a chemické složení.

Jaký vliv na hoření má vlhkost dřeva?

Naprosto zásadní! Dřevo, kterým budete topit v krbu, by mělo být řádně proschlé, aby mělo co největší výhřevnost. Navlhlé dřevo vydává mnohem menší část tepla, protože jeho velkou část potřebuje na odpaření vody, která se v dřevu nachází. Je prokázáno, že pod kůrou mezi jádrem a lýkem může být obsaženo dokonce až 75 % z obsahu vody.

Kromě odpařené vody ale navlhlé dřevo uvolňuje i dým a dehet, takže vám nejen zanese ohniště, ale také znečistí žáruvzdorné sklo, které krb zakrývá, a znečištěním dochází i k ucpání komína.

Ideální vlhkost dřeva k topení by se měla pohybovat pod hranicí 20 %. Jen pro srovnání, čerstvé dřevo má v sobě průměrně 50% vlhkost, dřevo vyschlé v lese má vlhkost 25-30 % a dřevo řádně proschlé mezi 10-20 %. Doporučená doba vysychání dřeva je dva roky. Samozřejmě pokud dřevo naštípáte na malá polínka, urychlíte jeho prosychání. Dřevo na otop skladujte na větraném místě, které však bude chráněno před deštěm či sněhem.

Jaký druh dřeva se do krbu hodí nejlépe?

Obecně řečeno, k topení jsou nejvhodnější tzv. tvrdá dřeva, jako jsou buk, dub, jasan či habr a také dřeva z ovocných stromů. Dřevo z těchto druhů stromů má vysokou výhřevnost, jejich plamen je vysoký, sálavý a rozžhavené uhlíky, které po spálení zůstanou, v sobě ještě velmi dlouho udrží teplo.

Nejvhodnější ze všech jsou buk a jasan, protože se snadno zapalují a jejich dřevo rychle vysychá. Hoří zářivým plamenem. Nejčastěji používaným dřevem je pak dubové dřevo, protože hoří pomalu a jeho oheň je příjemně poklidný. Je to univerzální dřevo pro kamna i krby.

Měkká dřeva, kam patří bříza, lípa, topol, kaštan nebo vrba, sice hoří příjemným plamenem, ale velmi krátce. Hodí se spíše k rozhoření v krbu, pro “rozehřání” kamen a krbu, nebo pokud chcete pouze krátkodobé topení pro zpříjemnění atmosféry.

Další kategorií jsou dřeva z jehličnanů, tedy tzv. pryskyřičnatých stromů. Jsou to dřeva, která hoří rychle a mají poměrně nízkou výhřevnost, ale dokážou najednou uvolnit velké množství energie. Také pryskyřice z těchto stromů zanáší a ucpává komíny.

Čím rozhodně netopit?

Do krbu, ale ani do kamen rozhodně nepatří dřevo, které je chemicky ošetřované, barvené, lisované dřevotřísky, staré palety, překližky, různé dřevěné odpadky, dřevo, které je navoskované či naolejované.

Jak rozdělit dřeva podle tvrdosti

  1. Neobyčejně tvrdé – eben cejlonský, africký grenadil a jiné exotické dřeviny
  2. Velmi tvrdé – zimostráz, svída, ptačí zob, dřín, dub pýřitý
  3. Tvrdé – buk, habr, dub, ořešák, javor, třešeň, jabloň, jasan, hrušeň, švestka, akát
  4. Středně tvrdé – kaštan jedlý, platan, jilm, líska
  5. Měkké – modřín, kleč, jalovec, bříza, olše, jíva
  6. Velmi měkké – jedle, topol, smrk, borovice, vrba, lípa