Dvouletky jsou rostliny, které žijí 2 roky. První rok vyklíčí a druhý rok po stimulaci růstového vrcholu mrazem vyprodukují semena a uhynou. Patří tedy mezi rostliny, které plodí pouze jednou.

Pro dvouletky je typická tvorba přízemní růžice v prvním roce. Před zimou se růžice vlivem zimy zatáhnou do půdy a tím si uloží zásobní látky ze své nadzemní části do podzemního zásobního orgánu. Tím může být kořen, cibule, oddenek nebo hlíza. Na jaře druhý rok pak rostlina využije zásobní látky a tím předstihne svým růstem ostatní rostliny ve svém okolí.

Jak vysévat dvouletky

Než dvouletky vysejete, smíchejte semena s jemným pískem a důkladně je promněte. Poté je vysejte do květináče nebo do záhonku, který je umístěný v polostínu. Dbejte na pravidelnou zálivku. Po zasetí začnou rostlinky klíčit zhruba po 10 dnech.

Jaké rostliny kdy vysadit?

V květnu až červnu se vysévají zimní fialy, náprstník, hvozdík bradatý nebo zvonek, v červenci macešky, sedmikrásky či pomněnky. V září by se měly rostliny přesadit na konečné stanoviště a na zimu přikrýt chvojím. V zimě nezapomeňte na pravidelnou zálivku. A jaké jsou oblíbené dvouletky?

Macešky

Víte, že existuje více než 450 druhů macešek? Dají se pěstovat jako letničky, dvouletky, trvalky i skalničky. Květy jsou velké 4 až 5 cm. Jsou ale i obří druhy, které mají 6 až 8 cm.

Hvozdík

Hvozdík má až půl metru a odolává i nepříznivému počasí. Voní sladce a krásně vypadá. Nejkrásnější je zejména kultivar Noverna Clown F1, jehož květy kvetou bíle a postupně se mění na růžovou barvu.

Večernice vonná

Tato rostlina kvete ve fialové a bílé barvě. Má ráda slunce nebo mírný stín. Na svou omamnou vůni láká noční motýly s dlouhým sosákem, kteří jsou hlavními opylovači večernice.

Náprstník červený

Náprstník je léčivá rostlina. Obsahuje látky, které příznivě působí na srdce a oběhový systém. Často se nachází ve volné přírodě a dorůstá až do výšky 120 cm. Jeho květy mají růžové a fialové květy.

Zdroj: ireceptar.cz, abecedazahrady.dama.cz