Pěstování drobného ovoce, jako je angrešt nebo rybíz, je poměrně nenáročné. Možná proto jsou tyto keře mezi zahrádkáři tak oblíbené. Jediné, co potřebují, je výživa vhodnými dávkami hnojiv.

Drobnému ovoci rozhodně prospívá kompost, a to v podstatě kdykoli během roku. Ideální je zapravení zhruba 15 l na 1 m2 při výsadbě rybízových sazenic. Množství 2–3 litry na 1 m2 se používá později. Přihnojení kompostem je vhodné alespoň jednou za rok. Můžete to udělat vždy na jaře nebo kdykoli během sezony.

V případě, že budete používat minerální hnojiva, pak nejlepším poměrem dusíku, fosforu a draslíku pro rybíz je 2 : 1 : 3. Na 1 m2 můžete použít okolo 40 g průmyslových minerálních hnojiv. Postupujte vždy podle návodu na obalu.

Obecně platí, že se hnojiva rozhazují pod celou rostlinu rovnoměrně a je nutné je do půdy zapracovat, ale jen mělce, aby nedošlo k poškození kořenového systému rostlin.

Zdroj: Youtube

Kvalitní přihnojení je nejen významné pro plody, ale i pro celou rostlinu. Na stavu keře se odráží jak nedostatek, tak přebytek minerálních látek. Nevhodný poměr živin se projeví nejen malou úrodou, ale také světlejšími listy a jejich předčasným opadáváním. Letorosty bývají slabé a například nevhodné použití chloru snáší do určité míry jen černý rybíz, ale červené a bílé rybízy jsou na něj velmi citlivé.

Pokud nepatříte mezi oddané příznivce chemie na zahradě, můžete aplikovat i jiné možnosti hnojení. Jednou z nich jsou bramborové slupky. Postačí jich 1 litr, který vložíte do nádoby o objemu 10 litrů a zalijete je horkou vodou. Zavíčkujte a nechte vychladnout. Doporučuje se nechat celý nálev odležet do dalšího dne a poté s ním rybízy vydatně zalít.

Dobrou službu vám udělá i dřevěný popel. Použijte tak půl kila popela na každý keř a zapracujte ho do půdy ve vzdálenosti 20 až 25 cm od kmínku. Právě tady je totiž nejvíce vlásečnicových kořenů, které čerpají živiny i vodu nejochotněji. Rybíz samozřejmě řádně zalijte.

Zdroj: zahradaweb.cz, zahradni-hnojiva.cz