Samozřejmě, že daný prostor je velmi specifický. Nedá se sem dát cokoliv. Musíte pečlivě vybírat.

Prales

Klima v koupelně se vlastně podobá klimatu v nižších patrech subtropických a tropických lesů a pralesů – tedy méně světla a vysoká vlhkost. Při návštěvě květinářství bychom měli požadovat právě takové květiny a na ně se ptát. Otázka na „koupelnovou“ květinu je poměrně nesmyslná, zatímco na pralesní docela logická, ačkoliv rostlina to bude stejná.

Na výběr máme zejména kapradiny. Milují vlhkost a na světlo jsou opravdu nenáročné. Stačí občas přihnojit a celý rok nám budou dělat radost. Mezi nejkrásnější patří parožnatka, jenže ta místo květináče vyžaduje kousek dubové kůry. To se každému líbit nemusí.

Živé okapy

Více světla vyžadují bromélie. Jejich tuhé listy jsou tvarovány jako okapy, které sbírají dešťovou vodu. Z toho plyne, že je nezaléváme do zeminy, ale na list. Milují to. Díky tuhým ozubeným listům mohou být nepřijatelné z prostorových důvodů. Jejich květy však bývají nádherné. Nejznámější bromélií je docela běžný ananas.

Královna květin

Skutečnou královnou květin není růže, ale orchidej. Orchidejí existuje řada druhů, a to dokonce lučních a horských. Snad všichni znají tatranský střevíčník pantoflíček. Několik orchidejí roste i na českých lukách, ale s výjimkou botanika by to do nich nikdo neřekl. Exotickým kráskám se podobají vzdáleně.

Pro koupelnu jsou vhodné tropické orchideje, dokonce jim koupelna velmi svědčí. V běžném pokoji sice orchidej roste, ale většinou kvete jen poprvé a naposledy po přinesení z obchodu. V koupelně vykvétá opakovaně. Orchideje vyžadují více světla než kapradiny, ale jinak je péče obdobná. Nemusíme je přesazovat, protože stejně vyžadují speciální substrát, který dodává živiny. Lepší je prostě jen hnojit. V současné době jsou orchideje prodávány v různých akcích i v běžných supermarketech. Pořídit si tuto květinu je tedy stejně snadné ve velkém i malém městě nebo na venkově.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com