Na začátek si dovolíme pár obecný zásad, které je při koupi květin na hrob užitečné dodržovat.

  • Možná máte hřbitov za rohem, ale i tak doporučujeme velmi zvažovat náročnost rostlin na údržbu. Málokdo má čas a energii chodit květiny každý den zalévat, stříhat a jinak o ně pečovat.
  • Také doporučujeme volit rostliny, které mají spíše nižší, maximálně střední vzrůst. Na hrob se spíše hodí květiny menší, které nezastíní náhrobek a celkově neruší.
  • Zjistěte si, jak moc na hrob svítí, a podle toho volte květiny.
  • Některé květiny můžou být ve hřbitovním řádu zakázané, před nákupem si ho tedy dobře prostudujte.

A co tedy vybrat?

Pokud chcete ozdobit hrob, který nemá kamennou desku a můžete tak sázet přímo do země, máte zpola vyhráno. Výběr rostlin je mnohonásobně větší. Doporučujeme v první řadě hlínu trochu nakypřit a pohnojit.

A teď už přichází na řadu výběr rostlin. Pokud na hrob svítí slunce, nemusíte se bát sáhnout po bylinkách. Například taková levandule je poměrně nenáročná rostlinka. Není náročná na živiny a stačí jí slunce. Dokonce bez problémů přečká zimu a v podstatě jediná nutnost je stříhání. To ale zvládne i úplný začátečník. Nejlépe stříhat po odkvětu, a pak hned ze začátku jara. Podobně se vám zalíbí i dobromysl.

Pokud máte rádi drobné kvítí, vyzkoušejte vysázet violky. Ty kvetou skoro celý rok a vydrží několik let.

I na hrob ve stínu se dají vysadit krásné květiny. Prospívat by zde mohla sasanka či břečťan. U sasanek dejte pozor na jejich výšku. Na hrob jsou určitě vhodnější menší sasanky, které kvetou brzy zjara. Sázíme je tedy na podzim před prvním mrazem.