Z přírodních tkanin se nejběžněji setkáme se 100% bavlnou. Ta může mít ovšem různé úpravy s rozličnými vlastnostmi. „Největší oblibě se mezi našimi zákazníky v zimním období těší flanel. Ten je charakteristický vysokým vlasem, který vznikne počesáním na povrchu tkaniny. Podle toho flanel poznáte na první dotek,“ vysvětluje Josef Handrejch z písecké firmy Kvalitex.

Při výběru flanelového povlečení si všímejte plošné hmotnosti (gramáže) tkaniny, která musí být u flanelu minimálně 160g/m². „Doporučujeme zákazníkům, aby nekupovali flanelové povlečení, u kterého prodejce nebo výrobce neuvede plošnou hmotnost a složení tkaniny,“ upozorňuje Josef Handrejch.

O něco jemnější verzí flanelu je látka zvaná "biber". Oproti klasickému flanelu má kratší vlas a jemnější strukturu, ale přitom je stále příjemně hřejivá, nemačká se a nemusí se žehlit.

Pokud je ve vaší ložnici dostatečně teplo i v zimním období a hledáte jen měkký materiál, do kterého se sladce zachumláte, můžete zvolit bavlnu renforcé. Ta je procesem macerace zbavena všech přebytečných vrstev a její povrch je dokonale hladký, ale zároveň savý a nemačkavý.

Luxusním materiálem s dlouhou životností je pak perkál, což je velmi hustě tkaná bavlna, která je obzvlášť šetrná k pokožce a snadno se přizpůsobí teplotě těla, takže se dá využít jak v zimě, tak v létě.

Jak prát bavlněné povlečení

Většinu typů bavlny lze prát na 60 °C, pokud výrobce neurčí jinak. U některých materiálů může být doporučeno praní jen při 40 °C, což ovšem nezničí všechny bakterie a roztoče. Pro zachování barvy povlaků je lepší prádlo prát i sušit obrácené naruby. Povlečení je možné i sušit v sušičce, pozor však na přesušení, které prádlu neprospívá. Raději sušte na delší program s nižší teplotou sušení. Pračku ani sušičku nepřeplňujte, látka by se příliš pomačkala.