Povlečení je v přímém kontaktu s naší kůží, proto musí být v první řadě příjemné na dotek. Ačkoli se na léto obvykle doporučuje satén, některým lidem nevyhovuje jeho studený a nesavý povrch. To je ovšem způsobeno tím, že se pod názvem "satén" prodává i povlečení vyrobené z polyesteru, které s pravým saténem nemá nic společného. Při nákupu proto hledejte označení "bavlněný satén", vyrobený z česané bavlněné příze. Tento materiál není na dotek chladný, ale příjemně jemný, dobře saje pot a vyniká lehkostí.

Hebkým a hladkým materiálem připomínajícím satén je také renforcé bavlna. Jde o 100% bavlnu, která prochází procesem macerace. Během této úpravy se vlákna namočí do zvláštního extraktu, který odstraní nadbytečné vrstvy a zachová jen pevné a jemné jádro. Renforcé bavlna má dobré absorpční vlastnosti, odvádí tělesnou vlhkost a je jemnější než klasická bavlna. Lehkou a savou tkaninou na bázi čisté bavlny je také tzv. perkál. K nejluxusnějším materiálům se pak řadí damašek a hedvábí, které ovšem spadají do vyšší cenové kategorie.

S luxusem to samozřejmě nemusíme přehánět. U povlečení na léto je podstatné, aby bylo vyrobeno z přírodního materiálu a bylo schopno sát pot. Někomu stačí 100% bavlna nebo lněná deka. Dívejte se ale také na praktickou stránku věci - zda se povlečení musí žehlit, zda ho můžete hodit do sušičky, při jaké teplotě se pere atd. Někteří výrobci poukazují na snadnou údržbu nálepkou "easy care".

Když potom přijde na opravdovou tropickou noc, kdy z vás pot leje při pouhém pohledu na peřinu, spěte pod samotným bavlněným povlečením bez výplně, případně přes sebe přehoďte jen prostěradlo.