Sklo je jedním z nejlepších vynálezů lidstva. Když nebylo, nahrazovalo se v oknech papírem, kůžemi i volskými střevy. Sklo několikanásobně zvýšilo komfort bydlení. Sklo se stalo fenoménem. Je tedy důležité o něm přemýšlet.

Sklo jako brána světla

Dnes je velká móda instalovat do domů velká francouzská okna nebo rovnou celé prosklené stěny. Bohužel se většina investorů zabývá pouze rámy – jejich přestupem tepla, izolací, konstrukcí. Přitom sklo je to, co tvoří drtivou většinu celé plochy. Výsledek je ten, že si objednají „dvojsklo“ a víc neřeší. Přitom i ve sklech je velký rozdíl. Například existují výrobky, které dokážou propustit spoustu světla, a přitom zastavit velkou část tepla. Například společnost Guardian nabízí celou řadu skla s označením SunGuard, která dokáže do místnosti přenést třeba 50 % světla při světelném faktoru 23 %, což znamená, že propustí jen 23 % tepla.

Stejně tak je třeba řešit i prostup zvuku. Skla, která budou přilehlá k frekventované silnici, by měla splňovat přísnější kritéria než ta, která jsou do tichého vnitrobloku.

Pokud máte obavy, že sklo je na vysoce exponovaném místě, kde by mohlo být velmi rychle poškrábáno (například i mytím, když bude velmi často zašpiněné tvrdými částicemi, které by jej mohly poškrábat), je možné si objednat skla se speciální povrchovou úpravou DiamondGuard, která je extrémně tvrdá a například způsobuje i to, že na něm nezůstávají otisky prstů.

Sklo jako dělicí stěna

Sklo může spojovat, ale také rozdělovat. Přesuňte sklo do interiéru a dejte ho místo tradičních plných dveří. A uvidíte, jak skvěle rozdělí a zároveň propojí interiér. Bojíte se, že se rozbije? Nemusíte. Pokud je kvalitní kalené, tak nemáte čeho. To jsme popisovali už v minulém článku.

Ale sklo nemusí být jen čistě průhledné. Současné technologie umožňují neuvěřitelné kousky. Sklo se může tradičně pískovat nebo leptat. Levnější varianta je, že se polepí speciální samolepkou. Kdo chce ale něco víc, může si vybrat nějaký speciální vzor, který se stane přímo součástí skla. Skleněné dveře se stejně musí kvůli bezpečnosti slepit z minimálně dvou kusů, takže je možné mezi ně vložit prakticky jakýkoli vámi vybraný vzor. Existují vzorníky, ale můžete si třeba vzít fotografii z dovolené a tu nechat na speciální materiál vytisknout a instalovat do dveří.

Sklo jako ochrana

Ano, i sklo nás může chránit. Ze skla se dělají zábradlí, balustrády, schodiště... Sklo má v tomto případě více vrstev, kdy jsou kalené tabule spolu spojené pevnou bezpečnostní fólií. Samozřejmě, že čím víc vrstev, tím víc bezpečnější sklo je.

Ochrana může být ale i v kuchyni. Jako obložení stěny za sporákem se tradičně používá klasická obkladačka. Ale můžete ji nahradit sklem, které nemá spáry, a snadno se z něj vše setře. Nevýhodou je, že musíte předem znát všechny vývody elektřiny, zásuvek, vypínačů a vody, protože se do zakaleného skla už nedá vrtat.

Nevýhody skla

Hlavní nevýhodou skla je stálá nutnost ho udržovat v čistotě. je na něm všechno vidět. To znají především maminky s malými dětmi, které se chtějí dívat z oken na projíždějící auta, vlaky, ptáky… Údržba oken tak není jednoduchá. Saponátová voda, lešticí přípravky na bázi lihu jsou tak v permanenci. Bohužel to znamená i to, že sklo tímto ošetřováním degraduje. Nepoznáte to hned, ale postupně sklo jakoby šedne. To můžete zaznamenat například u starých domů, kde vyměníte v dvoukřídlém okně jednu tabuli skla a najednou máte rozdílnou světelnost.

„Také pískované sklo je problém. Nesmíte na něj používat žádné lihové přípravky, tvrdé utěrky (nedej bože houbičku na mytí)… Mohli byste nenávratně poškodit pískování a zůstaly by vám na něm šmouhy. Pískované sklo se tak musí umývat pouze vodou, měkkým hadříkem a celé, nikoli jen část. Pokud chcete mít méně starostí, žádejte, aby pískované sklo bylo kryté nanolakem. Ten vyplní veškeré prohlubně po pískování a vytvoří téměř jednolitý hladký povrch, který je odolnější vůči přilnavosti nečistot, a tedy zajišťuje jeho snadnou údržbu. Kromě toho významným způsobem omezuje tvorbu otisků prstů,“ říká pan Petr Paksi z J.A.P., která nanotechnologií svá pískovaná skla standardně opatřuje, bez jakýchkoli cenových příplatků.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com