Nákladné, ale špatně vybrané osvětlení nezaručí večerní pohodu.

Co musí světlo nad jídelním stolem umět?

Světlo, lampy, kuchyněOsvětlení by mělo být efektní, originální, ladit s interiérem kuchyně a současně nad ním trochu vynikat, přitahovat pozornost. Musí navodit relaxační atmosféru a optimálně, ne příliš ostře osvětlovat plochu stolu. Světlo musí být umístěno tak vysoko, abychom viděli na spolustolovníky, ale nebyli jsme při jídle oslňováni. Osvětlení u stolu nesmí unavovat a vyvolávat pocit únavy a bolest očí.

Tři chyby: světlo slabé, mdlé nebo oslňující

Večeře se nedá vychutnat za světla, které není příjemné. Světlo může být nedostatečné, což spraví silnější žárovka – pozor tedy už při výběru, na jak silnou žárovku je ten který typ osvětlení dimenzovaný. Světlo může být také únavné, mdlé, nazelenalé. Na vině je tentokrát zřejmě levná úsporná žárovka, která nemá dobré spektrum. Proto do žárovek nad jídelní stůl raději investujeme více. Dalším Stůl, židle, lampy, krb, pohovkaproblémem je světlo, které nás vsedě oslňuje, svítí do očí. Odstraní se to volbou mléčné žárovky nebo lampy s kompaktní spodní plochou, třeba z mléčného skla, případně kulatým stínidlem. Třetím řešením je stahovací stropní lampa s velkým rozsahem polohování.Kuchyni rozhodně neozvláštníte nudnou stahovací lampou z hypermarketu. Přitom se ale nemusíte vyhýbat zdánlivě obyčejným materiálům – kreativně a barevně nápaditě pojatý plast udělá větší službu než tuctové lisované sklo. A bude i dražší. Třeba lampy světových designérů jsou často plastové, ale typické jsou také různé kombinace materiálů, jako čiré a matné sklo, mléčné sklo a kov, papír a plast...

Rozhodně stahovačku!

Nad stolem je nejběžnější stropní lustr, který může být fixní (stínidlo je upevněné na lanku) nebo stahovací. Druhé řešení přináší mnoho výhod – stínidlo lze stáhnout podle potřeby, a regulovat tak intenzitu světla dopadajícího na stolní plochu – v poloze u stropu bude suplovat centrální (orientační) kuchyňské osvětlení, zatímco při jídle se stáhne tak, aby světlo neoslňovalo ani nejmenšího strávníka u stolu. U jídelního stolu Stůl, lampy, židlepak můžeme pohodlně i pracovat a hrát společenské hry. Tip: Různé originální skvosty se najdou v bazarech. Vybírat můžete přímo podle stylu své kuchyně – skleněnou malovanou stahovací lampu nebo různá technická kovová svítidla do moderní kuchyně, která sem vnesou originalitu, ale dodrží techno styl.

Cenové rozpětí kuchyňských lamp a lustrů je veliké – běžné stahovačky lze koupit asi od 400 korun. U designových svítidel je to ovšem individuální, jejich ceny dosahují až desítek tisíc korun. Nemusíte ale striktně hledat jenom v oddělení s kuchyňskými svítidly, projděte také oddělení osvětlení do obývacího prostoru a účelové osvětlení: nad dlouhý stůl se dá třeba pověsit klasické svítidlo nad stůl pokerový se třemi stínidly. Svítí opravdu dobře, takže bude vyhovovat všem, kteří mají rádi silnější světlo nebo se u jídelního stolu věnují koníčkům na světlo náročným, ať je to filatelie nebo vyšívání. Světlo vyjde asi na 4000 korun.

Průsvitné, nebo kompaktní stínidlo?

Průsvitný „širm“ neboli stínidlo propouští světlo i směrem vzhůru, a tak takové svítidlo funguje také jako celkové osvětlení celé místnosti. Je to ale na úkor cíleného osvětlení stolu – o to méně paprsků dopadá na něj. Neprůsvitné, například kovové, svítidlo paprsky naopak směřuje a koncentruje na jedno místo, čím níž se lampa stáhne, tím koncentrovanější kužel světla na stole je. Když se při výběru stropního osvětlení zcela netrefíte, nic není ztraceno. Přikoupit můžete vysokou stojací lampu se shora zavěšeným stínidlem, kterou ke stolu přisunete podle potřeby.

-ag-Foto: Artemide, www.profimedia.cz