Česká spořitelna chystá do konce roku jako první tuzemská firma otevřít realitní fond, který umožní zákazníkům investovat do nemovitostí. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny s tím, že vznik realitních fondů v tuzemsku teprve nedávno povolil zákon. Přípravu speciálního realitního fondu pro movitější klienty deníku potvrdila i investiční společnost J&T.

"Připravujeme žádost o licenci od České národní banky," potvrdil deníku Karel Kosman, který má ve spořitelně přípravu zcela nové investiční nabídky na starosti.

Česká spořitelna se podle listu zaměří dvojím směrem. "Jednak oslovíme potenciální investory a zeptáme se jich, jestli by tímto způsobem nechtěli investovat do nemovitostního projektu, se kterým sami přijdou. Nebo potenciálním zájemcům takový projekt sami připravíme a nabídneme jim ho k investování," uvedl Kosman.

Spořitelna podle HN zatím nechce sdělit, jaký bude v novém fondu nejnižší nákupní limit pro drobné klienty. "Cenu stanovíme tak, aby to byla investice pro co nejširší okruh zájemců," řekl Kosman.

Ostatní banky podle deníku zatím vyčkávají. "Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. Stále zkoumáme, jestli se tento typ fondů skutečně hodí pro drobné klienty," řekl HN Jan Bárta z ČSOB. Zájem o takovou investici zatím není ani podle Pavla Hoffmana z Komerční banky. Obdobně se podle deníku vyjádřili také zástupci ING Bank či Orco Group.

Masivnějšímu rozvoji fondů brání malá zkušenost bank s investováním do realit. "Nemovitostní fond není legrace. Na správu klasického podílového fondu stačí jedna třetina pracovní kapacity manažera fondu, u nemovitostního fondu musí manažer pomalu obhlížet, i jak čisté jsou záchody," citují HN Bártu. I na tom podle něj závisí, jak se bude vyvíjet nájem nemovitostí v majetku fondu.

Brzdou v rychlejším rozjezdu jsou podle deníku také náklady na zřízení fondu. Kvůli nim se dá čekat, že nemovitostní fondy spustí nejprve spíše velké banky, píšou HN.

Zdroj: ČTK