Ideální je na dostatečnou zvukovou izolaci myslet již při výstavbě domu nebo přestavbě bytu. Bohužel tomu tak ale často nebývá a nemilá překvapení vyplouvají na povrch až po nastěhování do nového. Částečně může být na vině i normou udávaná hodnota zvukové neprůzvučnosti, která je u mezibytových příček 53 dB a u příček v rámci jednoho bytu 42 dB. Pokud si však představíte, že běžný hovor dosahuje hodnot cca 50-60 dB, není těžké odhadnout, že stěna splňující normu nás před slabšími zvuky ochrání, už ale ne před rámusem hlučnějších spotřebičů, hlasitěji puštěnou televizí, nemluvě o večírku družného souseda nebo štěkotu hlídacího psa. Okolní hluk nás může trápit zejména v noci, kdy jsme vůči němu vnímavější a dá se říci i zranitelnější.

Modrá je dobrá

Akustika a kvalitní zvuková izolace je dlouhodobě předmětem zájmu společnosti KNAUF Praha, s. r. o., která je naším předním výrobcem sádrokartonových produktů a systémů. V portfoliu značky naleznete celou řadu konstrukčních prvků a systémů, které zlepšují akustický komfort v moderním interiéru. Aktuální novinkou v sortimentu výrobce je modrá akustická sádrokartonová deska Knauf Blue Akustik, jejíž hlukový útlum v některých konstrukcích činí až 73 dB. Příčky nebo předsazené stěny z modrých desek Knauf Blue Akustik dokážou účinně pohltit hluk z veškerého našeho domácího provozu, a zároveň k nám nepustí hluk, který k nám přichází od sousedů. Důležité je ovšem akustické stěny dobře navrhnout a dimenzovat.

Stěna na principu tlumiče u aut

Samotné desky Knauf Blue Akustik mají tloušťku 12,5 mm. Nejčastěji se používají ve formě sendviče, kdy se mezi dvě desky vkládá profil a izolace. Tato pružná konstrukce funguje podobně jako tlumiče u aut – akustickou energii pohltí, resp. vybije v neznatelných kmitech. Výsledná hodnota akustického útlumu pak záleží na tloušťce příčky, resp. celého sendviče. Např. příčka o síle 205 mm má útlum 71 dB. Vzhledem k tomu, že 70 dB je považováno za hranici, která může mít při dlouhodobém působení na člověka negativní vliv na zdraví, je zvukový útlum takto dimenzované příčky dostatečný pro klidové zóny v interiéru (ložnice apod.).

Někdy je méně více

Stejně jako ostatní akustické desky z portfolia společnosti Knauf dokážou modré desky Knauf Blue Akustik v konstrukci stěny tlumit hluk lépe než těžké konstrukce o stejné tloušťce (plné cihly, beton). Oproti klasickému zdivu je výhodou montovaných příček nízká hmotnost (výsledná stěna může být až 5krát lehčí než vyzděná příčka o stejné tloušťce), snadná montáž bez mokrých procesů, vysoká požární odolnost, ale také variabilita řešení. Akustický komfort můžete zlepšit o pár centimetrů vyšší tloušťkou stěny nebo použitým typem akustické desky: Špičkovými parametry disponuje z portfolia značky Knauf akustická deska Knauf Silentboard s útlumem až 76 dB. Druhou nejlepší v řadě je Knauf Diamant, která kromě skvělých akustických vlastností (hlukový útlum až 74 dB) nabízí také vysokou pevnost a tuhost, tvrdost povrchu a odolnost vůči požáru. Pro splnění standardních akustických požadavků za nejpříznivější cenu se naopak hodí červená deska Knauf Red Piano. Parametry nové modré desky se z pohledu zvukového útlumu pohybují mezi Diamantem a Red Pianem, a tento výrobek se tak chlubí nejlepším poměrem cena/výkon.

Předsazená sádrokartonová stěna pomůže tam, kde se na hluk „nemyslelo“

Klasická situace: Nastěhujete se do nového bytu a až poté zjistíte, že se sousední byt pronajímá přes Airbnb a do vašeho života vstoupí pozdní návraty rozjařené mládeže. Nebo prostě jen zjistíte, že díky tenké mezibytové příčce sdílíte se svým sousedem i drahocenné soukromí. Nezoufejte, akustický komfort se dá řešit i dodatečně, pomocí tzv. předsazené stěny. Jedná se o jednoduché a ekonomické řešení nedostatečné zvukové izolace stávajících stěn. Pro představu, běžná pórobetonová příčka o tloušťce 175 mm absorbuje cca 38 dB zvuku. Pokud přidáte 65 mm předsazené stěny na bázi desek Knauf Blue Akustik nebo Knauf Diamant, zlepšíte neprůzvučnost původní stěny až o cca 20 dB.

Zvuková pohoda v interiéru nezávisí pouze na kvalitě bytových a mezibytových stěn, ale i na provedení stropní a podlahové konstrukce, na odhlučnění střešního pláště nebo také na akustické kvalitě samotné místnosti. Jedná se o velmi komplexní a poměrně komplikovanou problematiku, se kterou se můžete blíže seznámit na stránkách zesilteticho.cz. S návrhem konkrétních řešení vám pak nejlépe poradí obchodní zástupci společnosti Knauf.