Garážové extrémy

V západních zemích stávají drahá auta na zahradě pod jednoduchými přístřešky a pergolami. Krásnými, vtipnými, dotvářejícími atmosféru okolí. U nás se pořád staví autům-modlám luxusní vytápěné pevnosti. K tomu vede zkušenost. Komu jednou mizel zloděj s autem před domem, ten pak raději postaví garáž spojenou s domem. Ani to nepomůže: leckdo v noci v obýváku našel s klíčky od auta v ruce zloděje, chystajícího se do garáže propojené s domem, aby s lupem odjel autem majitele.

Garáže s fantazií

Když promyslíme, kolik energie a financí tedy chceme do garáže investovat – přistoupíme k projektu. Máme-li zahradu, pak je nejjednodušší otevřený přístřešek. Může být koupený v hobbymarketu nebo designovaný na míru. Vzít na sebe může jakoukoliv podobu – dřevěná pergola, kovové stání, garáže v kombinacích plastu, kovu, skla nebo třeba stanové střechy. Potřebujeme vybudovat jenom podklad (například ze zatravňovacích dlaždic) a k ukotvení sloupů garážové pergoly betonové patky.

ČTĚTE TAKÉ:

Zachovat jednotu místa

Garáž, pokud je viditelná, by měla vždy respektovat styl zahrady a domu. Jako se k moderní vile nehodí roubený altán, stejně je tomu s country otevřenou garáží. Ta patří k obytnému srubu. Dynamické a zároveň klidné řešení je opakování tvaru: má-li dům tvar kvádru, měla by taková být i garáž. Je přitom lhostejné, stojí-li dále v zahradě, nebo je přilepená k domu. Na garáži by se ještě měl opakovat aspoň jeden výrazný prvek domu: barva fasády, odstín dveří, patinovaný parapet.

TIP 1

Nenápadná konstrukce s plochou střechou zapadne lépe do prostředí zahrady než mohutné garáže (a hlavně dvojgaráže) se sedlovou střechou krytou taškami. Ty na sebe poutají příliš pozornosti, protože hřeben střechy dosahuje značné výšky.

TIP 2

Jakoukoliv otevřenou garáž lze nechat ze dvou tří stran obrůst mohutnou popínavkou. Ideální je vistárie nebo trubač. K přichycení rostlin přidáme mezi garážové sloupky laťovou konstrukci nebo do země po obvodu garáže zapícháme kovové pruty.

TIP 3

K tvarově minimalistickým domům (vilám z 30. let i novým dřevostavbám) se hodí stejně jednoduché garáže; pergola s plochou střechou nebo uzavřená garáž geometrického tvaru.