Do předsíně s sebou na botách nosíme bláto, písek, drobné kamínky a další nečistoty, které podlahu nejen špiní, ale i mechanicky poškozují. Nehledě na loužičky vody odkapávající z deštníků a pláštěnek. V minulosti se z tohoto důvodu do předsíní rodinných domů pokládala dlažba a v bytovkách jsme vídali hlavně lino. Praktická volba je to i dnes, ačkoli můžeme zvážit i další, neméně odolné krytiny.

Keramické, ale i betonové dlaždice jsou díky své tvrdosti skutečně skvělým materiálem pro vysoce zatěžované prostory hal a chodeb. Křehké předměty typu skleničky se sice při pádu na dlažbu zcela určitě rozbijí, ale na druhé straně málokdo nalévá návštěvu šampaňským hned v předsíni. Jediné, co nám na dlaždicích může vadit, je studený povrch - podlahové topení se na chodbě úplně nevyplatí. Dlažbu si také asi nepořídíte v případě, že chcete krytinu opticky sladit s podlahou v navazujících prostorách domu.

V předsíních paneláků ani dnes nic nezkazíte linem, protože už máte na výběr nepřeberné množství pěkných vzorů. Rolím měkčeného plastu se už jen neříká "lino", ale měkčené PVC. Nespornou předností tohoto materiálu je nižší cena. Do předsíně pořiďte variantu upravenou pro místnosti s vyšší zátěží, nejlépe i s protiskluzovou úpravou.

Odolnějším "bratrem" měkčeného PVC je vinyl, do kterého se navíc přidává skelné vlákno. Obvykle se prodává v dílcích, jež se od sebe liší tloušťkou nášlapné vrstvy. Podle toho poznáte, jak velkou zátěž konkrétní typ snese. Vinyl je oproti měkčenému PVC tvrdší a lépe vzdoruje mechanickému poškození.

Jestliže máte všude v bytě laminátové podlahy a chcete zachovat stejný styl i v předsíni, zvolte sem laminát zátěžové třídy 23 či vyšší, který snese i občasné chození v obuvi. Asi víte, že laminátová krytina špatně snáší vodu, takže případné loužičky dešťové vody likvidujte co nejdříve. Případně investujte do laminátu s voděodolnou úpravou.

Podlaha z pravého dřeva bude v předsíni vypadat krásně jako všude jinde, počítejte však s náročnější údržbou a častějším ošetřováním. Pokud se u vás v hale či na chodbě drží vlhkost, dřevo se sem hodit nebude. Přírodní alternativou k masivu je podlaha bambusová, která je tvrdší a odolnější, přímý kontakt s vodou a vlhkostí však také nesnese.

Další možností jsou podlahy lité, které se svou tvrdostí a chladem podobají dlažbě, avšak lépe se vytírají, protože vytvářejí bezespárový povrch. Navíc působí velmi moderním dojmem a skvěle zapadnou do interiérů v minimalistickém stylu.