Půjčit si na nábytek, který dáte do svého domu či bytu, je dnes strašně jednoduché. Půjčky kolem Vánoc nabízí pomalu každý prodejce rohlíků a nabídek nalepených na sloupech veřejného osvětlení je víc než předvolebních plakátů. Jenže půjčit si u těchto „obchodníků“ zavání hodně velkými problémy.

Je tedy lepší sáhnout po nabídkách bank, které na vás určitě nepošlou cizokrajně mluvící ramenaté muže s boxery na rukou. Jakou zvolit půjčku, je navíc velmi obtížné poradit, protože musíte přesně definovat vaše vstupní podmínky – výši půjčky, předpokládaný čas splácení, maximální možnou výši splátek apod. I nákupem nábytku můžete totiž zatížit finanční rozpočet tak, že to nemusíte unést.

Tou základní půjčkou by měla v současné době být neúčelová část hypotéky. Většinou je samostatnou součástí hypoteční smlouvy. Můžete tak rozložit i splácení svého nábytku na celou dobu, co budete splácet byt, takže klidně na třicet let. Při současných výhodných úrokových sazbách je to celkem výhodné.

Klasická půjčka se vyplatí, když si chcete půjčit na delší dobu, obvykle 1 až 5 let, podle vypůjčené částky. Vždy je potřeba se podívat na to, kolik celkově přeplatíte. U klasického spotřebitelského úvěru je průměrná RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů okolo 11 %.

Půjčku si můžete vzít i na svou kreditku. U ní je to zhruba dvojnásobek, ale zase je tento úvěr mnohem flexibilnější. Jestli jste si jistí, že sedačku splatíte do 3 měsíců, je kreditka výborný nástroj. Pokud by to bylo déle, pak by se spíše vyplatil spotřebitelský úvěr.

Zajímavé jsou ale půjčky, které lákají nové zákazníky. Například v mBank je to speciální nabídka tzv. První mPůjčka na vyzkoušení. Kdo ještě neměl od mBank půjčku, může si vzít až 40 000 Kč na rok. „Konkrétně u 20 tisíc, které potřebujete na sedačku, přeplatíte pouze 400 korun na začátku a už ani korunu, půjčku pak budete splácet rok,“ říká Vojtěch Klacek, produktový manažer spotřebitelských úvěrů mBank.