Papírové ručníky, papírové ubrousky, papírové utěrky - to vše je jen na jedno použití. Textil toho vydrží mnohem víc. Proto se dnes jako ideální jeví v kuchyních kombinace textilu a papíru. Textilie tady zůstávají v různých podobách - od nejmenších stolních ubrousků až po největší kusy, což je pokrytí oken: záclony, látkové rolety nebo závěsy.

Šetřit nebudeme

Na kuchyňském textilu bychom neměli šetřit - není ho mnoho, ale je stále na očích a neustále jej používáme. Textilie v kuchyni potřebujeme přírodní, lněné, bavlněné, co nejvíce savé. To v případě utěrek, ručníků, kde preferujeme silnější látku s hustou vazbou. Druhý typ látek by ale měl být nejlépe vodoodpudivý, omyvatelný - tento typ zastupuje třeba moderní ubrus z efektní textilie s teflonovým povrchem.

Utěrka - základní kousek textilu v kuchyni

Vybíráme kvalitní, tvarově stálé a pevné. Odměnou nám bude dlouhá životnost, lehkost údržby a pohodlné užívání. Klasické utěrky s hustou vazbou vláken mají vynikající schopnost sání. Vyhneme se podřadným výrobkům, jejichž řídkou osnovou je přímo vidět. Taková utěrka je pak okamžitě promočená. Utěrky občas vyvaříme, velmi dobře mácháme a také žehlíme. Pokud jde o barvy, snažíme se nekupovat celé barevné spektrum utěrek, "každý pes jiná ves", ale zvolíme třeba dvě barvy a v těch stále dokupujeme další kusy. Nezapomeneme, že jsou-li v kuchyni po ruce, jsou také dost na očích...

Hygiena a textil

Striktně dodržujeme dvě pravidla. Co nejčastěji kuchyňský textil pereme a potom používáme jen k tomu, k čemu je určen. Platí to zejména o utěrkách, do kterých si neutíráme ruce, ale pouze nádobí nebo jimi vyleštíme jemné kousky skla a porcelánu, které nedáváme do myčky. Na časté otírání pracovní desky a sporáku máme vyčleněnu speciální utěrku - může to být třeba "švédská" z mikrovlákna. Případně používáme často měněnou houbičku nebo papírové utěrky.

Zástěry na sebe!

Taková "archaická" zástěra je v podstatě geniální vynález, který doposud nic nepřekonalo. Je to jednoduché - když si ji nevezmeme, na 99 % se umažeme. Zástěra ochrání oblečení a můžeme si do ní i utřít ruce. Samozřejmě ji budeme také často prát. I u ní se tedy zaměříme na kvalitní materiál, stálý barevně i tvarově.

Na trhu jsou většinou zástěry kýčovité, ale při troše pátrání narazíte i na jednobarevné nebo třeba decentně kostkované v různém barevném provedení. Vezměte raději dlouhou, tu, která sahá až na prsa; ale také nízká zavazovaná jen v pase je lepší než nic. K vaření slavnostního oběda můžeme ovšem vytáhnout sněhobílou zástěru s krajkami po babičce - uvidíte, že se při pečení kachny budete cítit úplně jinak než obvykle a jinak také budete vyhlížet.

Textilní maličkosti

To jsou ty různé podložky, košíčky na pečivo, textilní prostírání a třeba chňapky na hrnce. Často se spolu s utěrkami prodávají jako barevně sjednocená souprava. Každý kus potom ošetřujeme podle návodu - chňapka s teflonovou vrstvou se třeba pere jinak než utěrky. Nezapomeneme mít ve výbavě také sněhobílé lněné nebo bavlněné naškrobené ubrousky, slavnostní tabuli i jednoduchému stolu dodají tu pravou eleganci a šmrnc.

Sety sjednocují prostor

Ubrus a sada prostírek (tzv. anglické prostírání) - to všechno by mělo ladit s okolím a barevně, strukturou textilu i materiálem navazovat na další kuchyňský textil ve vertikálním provedení, na záclony, závěsy, rolety. Chcete-li si opravdu pohrát se vzhledem své kuchyně, nekupujte ubrusy a další textilie zvlášť, ale zaměřte se na metráž. Z jedné nebo dvou látek ušijete nebo necháte ušít roletu či závěsy, stejný ubrus i textilní drobnosti. Příkladem může být pruhovaný žlutozelený ubrus, roleta z totožné látky, zelené ubrousky, žluté a zelené utěrky...

-ag-Foto: www.krasnydomov.cz