Nejlevnější vodovodní baterie dlouho nevydrží. Proto se vyplatí zevrubný průzkum v obchodech a konzultace s prodavači ve specializovaných prodejnách. Také svého instalatéra se můžeme poptat na jeho názor, zkušenosti s dobrým a špatným zbožím a jak se mu osvědčují novinky na trhu.

Která je ta nej?

Dřezovou baterii zvolíme podle toho, jak pohodlně se obsluhuje, podle kvality materiálu, kartuše a podobně. Podle designu, ale také podle toho, zda máme myčku, nebo myjeme nádobí ručně. Rozhodně dáme vždy přednost progresivnějšímu modelu. Ten se bude lépe ovládat, déle vydrží a ušetří nám mnoho peněz za vodu i energii.

ČTĚTE TAKÉ:

Páková baterie zkrátí čas nutný k nastavení zvolené teploty vody. Hovoří se o úsporách až 40 % energie proti klasickým kohoutkům. A také úspora vody není zanedbatelná.

S termostatickou baterií dosáhneme ještě vyšších úspor. Uvádí se, že v porovnání s pákovými bateriemi dokážou termostatické ušetřit dokonce až 50 % vody. Funguje na principu namíchání studené a teplé vody (nastavíme požadovanou teplotu vody, a baterie potom už automaticky míchá teplou a studenou). Jejich další výhoda, zejména pro děti: jsou bezpečné – mají bezpečnostní pojistku, která zabrání opaření.

Velmi obecné, ale výmluvné porovnání: pokud klasické kohoutky „vyplýtvají “ kolem 4.500 Kč ročně, provoz šetrnější baterie přijde už o tisíc korun méně, ale provoz baterie termostatické vyjde pouze na 1.500 korun.

Využijte také výhod perlátorů

Další tipy na šetření: úspory nám přinesou rovněž tzv. perlátory, které dokážou tekoucí vodu z kohoutku promíchávat se vzduchem. Tím dochází ke snížení její spotřeby.

Omezovač průtoku vody

U kuchyňského dřezu (ale i u baterií v koupelně) se vyplatí také využívat vodovodní baterie s takzvaným omezovačem maximálního průtoku horké vody. Zejména děti pak nemohou „roztočit kohoutky na plno“, je možný pouze snížený průtok vody, čímž se opět významně šetří.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com