I já mám jako rekreační objekt roubenku, a tak jsem asi před 30 lety řešil stejný problém. Z některých spár byl výmaz vypadaný, v některých ještě byl, ale hýbal se a hrozilo, že také vypadne. Chtěl jsem opravu provést kvalitně a tak, jak se dříve dělala. Proto jsem veškeré výmazy mezi trámy odstranil i proto, abych zjistil jejich stav. Následně jsem je očistil ocelovým kartáčem, sekerou odstranil některé povrchově napadené plochy, obvykle do 1-2 cm. Následně vše natřel a vystříkal prostředkem proti dřevokaznému hmyzu. Výmaz jsem provedl jednak z vyjmutého materiálu, který lze po namočení a rozbití opět použít, zbytek jsem získal smícháním hlíny místně zvané žlutice s řezankou – slámou s délkovým nařezáním 1-5 cm. Žlutici jsem nakopal z místních zdrojů – nasměrovali mě pamětníci, kteří věděli, kam se chodila kopat. Výmazová hmota se míchá z hlíny a řezanky v poměru 1 : 1, konzistence musí být vláčná, tužší, nikoliv tekutá, to pak obvykle smrštěním popraská. Do připravených spár jsem ještě pro vylepšení občas zatloukl pozinkované hřebíky, za kterých jsem vytvořil jakousi armaturu.

Následně je nutné hmotu pečlivě zapracovat a upěchovat rukou, gumovou palicí a podobně v celé šíři spáry mezi trámy. Pokud je spára širší, je možné si pomoci vložením impregnované kulatiny. Výmazovou hmotu na povrchu jsem uhladil, je dobré ji trochu pokropit, ale zase ne moc. Po vyschnutí bylo nutné někde vymáznout trhlinky po smrštění. Následný nátěr jsem provedl barvou po konzultaci ve firmě STO, která mně ji připravila, ale dá se použít i obyčejné vápno. Hlavně musí nátěr dýchat, důležitá je difuzní otevřenost vymazané spáry, aby se případná vlhkost odpařila do exteriéru a nezpůsobovala degradaci dřevěných trámů. Mohu zodpovědně prohlásit, že do dnešního dne po 30 letech nemám s takto provedenými spárami a nátěrem problém, pouze na pár místech budu v dohledné době opravovat několik malých dírek po výklovech ptáky. Ještě drobnost, nepoužívejte PU pěnu, na povrchu degraduje vlivem UV záření. Vyklovou ji ptáci a likvidují ji i sršni.

Odpovídá stavební inženýr Roman Brabec

redakce@dumazahrada.cz,

Odpověď na otázku jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 2/21. Pokud máte sami nějaký dotaz, napište na mail redakce@dumazahrada.cz, a my na něj buď sami odpovíme, nebo ho předáme odborníkům.