Mít od domu pár kroků k bazénu, kde se můžeme kdykoli osvěžit, je samozřejmě velmi příjemné, bazény už navíc nejsou finančně ani stavebně nedostupné a výběr je široký. Než si však některý z nich pořídíme, měli bychom si promyslet, jaký chceme a k jakému účelu.

Bazény jsou v zásadě dvojího typu – nadzemní a zapuštěné. Nadzemní se dále dělí na nafukovací a pevné. Nafukovací, dnes nejčastěji samonosné s nafukovací obvodovou manžetou, jsou cenově nejdostupnější, jejich životnost je ovšem nejkratší – především nejsou příliš odolné vůči mechanickému poškození. Přesto je jejich pořízení efektivní všude tam, kde chceme bazén využívat pouze v určitém období, jen pro osvěžení, nebo třeba dokud jsou děti malé a podobně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stejné využití mají i pevné, volně stojící bazény, ovšem ve srovnání s předchozím typem jsou přece jen odolnější a trvanlivější. Tvoří je obvykle ocelová nebo polypropylenová konstrukce, vnitřním materiálem bývá ocelový nebo plastový plášť. Společným jmenovatelem nadzemních bazénů je obtížný přístup do vody a problematické zastřešení či zakrytí, naopak předností je mobilita – lze je na jaře postavit a před zimou vypustit a uklidit. Hodí se i do malých zahrad, kde by pro klasický bazén nebylo místo. Pro časový horizont použití v řádu několika let je jeho pořízení efektivní a ekonomické.

Druhou skupinou jsou bazény zapuštěné, a to buď částečně, nebo zcela. Za nejkvalitnější a nejodolnější jsou považovány betonové – mají železobetonovou vanu vypláštěnou těžkou fólií o tloušťce 1,5 mm, obložené jsou keramickým obkladem nebo sklomozaikou, díky tomu lze dosáhnout téměř libovolných tvarů. Jde o finančně nejnáročnější variantu. Podobné vlastnosti, ale příznivější cenu mají nerezové bazény. Ovšem asi nejčastěji jsou vybírány takzvané samonosné bazénové vany z homogenních kopolymerů, u nichž je velmi příznivý poměr kvalita vs. cena. Mají dlouhou životnost, jsou odolné, výhodou je také variabilita velikostí a tvarů či množství funkčních doplňků, které lze k těmto bazénům pořídit. Další výhodou je možnost zastřešení.

Příště: Bazény II - Filtrace a ohřev vody v bazénu

Foto: Desjoyaux