Není žárovka jako žárovka

Watty (W) označují příkon, zatímco v případě lumenů (lm) mluvíme o světelném toku. Jde tak o jiné jednotky, kdy nám každá popisuje trochu jinou vlastnost žárovek.

Na webových stránkách specializujících se na prodej žárovek a jiných svítidel naleznete hned několik tabulek, které přesně srovnávají příkony klasických žárovek ve wattech s příkonem LED žárovek ve wattech i lumenech.

Aby toho nebylo málo, tak vedle klasických žárovek naleznete také srovnání s halogenovými a úspornými typy svítidel. Mezi každým typem žárovek přitom platí jiný poměr, který v hlavě udrží málokdo.

Jednoduchá pomůcka na převod

Pro základní hrubou orientaci je vhodné si zapamatovat následující pomůcku. Když si budete kupovat LED žárovku, zaměřte se na její výkon a vynásobte ho šesti. Výsledné číslo bude přibližným příkonem žárovky klasické.

Tak například, pokud narazíte na LED žárovku o příkonu 10 wattů, bude na tom svými vlastnostmi podobně jako klasická šedesátiwattová žárovka. Vztah si můžete zapamatovat i díky tomu, že víme, že LED žárovky jsou úspornější. Za méně energie (přibližně šestkrát) nám zajistí zhruba stejnou službu.

A co s těmi lumeny?

Když už víme, jaký zhruba poměr panuje mezi LED a klasickými žárovkami v případě wattů, je potřeba se krátce pozastavit u lumenů.

Obecně platí, že LED žárovka o příkonu asi 10 wattů by měla mít asi 760-820 lumenů. Poměr se však může lišit podle výrobce a kvality technologie.

LED žárovky tak na jeden watt produkují asi 75-80 lumenů. Jsou tak až šestkrát efektivnější než žárovky wolframové. U nich jeden watt vydá na zhruba 13 lumenů.

Zdroje: spolehliva-svitidla.cz, t-led.cz, ledcyklopedie.cz, obchod.aulix.cz