Jaké jsou první kroky?

Výběr komína není jednoduchou záležitostí. Před jeho volbou je nutné znát mnoho faktorů. V prvním kroku si musíte ujasnit, pro jaký typ paliva bude komín využíván – bude k němu připojen plynový kotel, kamna na pelety nebo klasický krb na dřevo? Druhým kritériem je výkon spotřebiče. A při výběru nesmíte zapomenout také na to, jak bude ke spotřebiči přiváděn vzduch. Toto jsou však jen základní parametry.





Nebojte se prodejce do detailu vyzpovídat

„Abyste byli s výběrem komína spokojeni a dostali jste výrobek, který vám bude dlouho a bezpečně sloužit, měli byste od prodejce či výrobce požadovat i další podrobné informace,“ říká Eva Mokošínová ze Schiedelu.

Vědět byste tak určitě měli, odkud pocházejí komponenty, z nichž je komín vyroben a kdo je jejich výrobcem. Pokud byste museli řešit reklamaci, tento údaj vám to podstatně ulehčí. „Ptejte se i po tom, zda vám firma dokáže poradit s otázkou výstavby nebo výběru komína, nebo zda přímo nabízí i jeho odbornou certifikovanou montáž. Důležitá je i délka poskytované záruky,“ radí Eva Mokošínová. Zajímavou referencí je i skutečnost, jak dlouho je daná značka na trhu a počet realizací, jimiž se může pochlubit. Dále byste se měli shánět i po technických informacích. „Podstatné je, aby výrobky měly všechny potřebné certifikáty a osvědčení,“ vysvětluje Eva Mokošínová. Na závěr byste neměli zapomenout ani na otázku, proč je právě tento komín lepší než ostatní a proč byste si ho měli vybrat.

Nehleďte na nejnižší cenu, v sázce je vaše bezpečí!

Jestliže je jediným argumentem nízká cena, svoje rozhodnutí znovu důkladně zvažte. Komín je totiž stavební prvek, který musí snášet velkou a dlouhodobou zátěž a měl by bezpečně fungovat po mnoho desítek let. K základním vlastnostem, jež by měl moderní komínový systém splňovat, patří bezpečnost a dlouholetá životnost. Vybírejte proto takový komín, který bude vyhovovat vaší otopné soustavě a jeho provoz bude naprosto bezpečný.

„Společnost Schiedel je špičkou v oboru a své výrobky podrobuje důkladné kontrole. Vývojové testy navíc přináší stále nové koncepty a zdokonalující komínové soustavy***. Výjimečná řešení a moderní technologie už dnes například umožňují pořídit si komín i do nízkoenergetického či pasivního domu,“ uzavírá Mokošínová.