Ještě naše matky drhly často podlahu pěkně postaru, vkleče, s namáčením hadru do horké vody se saponátem a namáhavým ždímáním. Tenhle účinný, ale časově i fyzicky náročný způsob už jsme většinou zavrhli a přešli na moderní mop. Který je ale nejvhodnější? Nepřeberná nabídka e-shopů nám výběr neusnadňuje, je proto vhodné vyslechnout si rady odborníků.

Mop rozhodně nejsou jen „třásně na tyči“

Dnešní mopy mají zcela běžně teleskopické násady, často i kloub, který umožňuje dostat se pohodlně do rohů i pod nábytek. Výhody třásňového mopu přibližuje Michal Buzek z nákupního rádce Heureka.cz: „Na menší, členité plochy nebo hrubé povrchy nejlépe poslouží třásňový mop. Snadno se s ním manipuluje, dostane se i do koutů. Mop se dá prát, ale počítejte s tím, že po čase se z některých mohou uvolňovat vlákna.“

Další variantou jsou tzv. ploché mopy, které jsou naprosto univerzálním domácím pomocníkem. Vybírat lze z různých typů návleků podle vaší podlahy. „Plochý mop vlastně nahrazuje klasický hadr. Má jednoduše vyměnitelný návlek, který po každém vytírání propláchněte, nechte vyschnout a jednou za čas, maximálně jednou za měsíc, vyperte, bavlněný klidně až na 95 °C, protože se používá na silně znečištěné povrchy,“ vysvětluje Adéla Berková z nákupního rádce Heureka.cz. Nejčastější návlek, který se vyrábí z mikrovlákna, se pere na 30 °C, v pracím prostředku na jemné prádlo a bez aviváže.

Na co se při výběru zaměřit?

Ploché mopy mají různou šířku, a na první pohled se může zdát, že čím širší, tím lepší, protože práce bude pěkně odsýpat. Ovšem pozor, mějte na mysli, že čím větší plochu mop má, tím je po namočení těžší a práce bude fyzicky náročnější. Někdy může být snazší práce s mopem s menší plochou, ale lehčím a „obratnějším“.

Ti, kdo mají podlahy citlivé na kontakt s vodou, tedy především dřevěné nebo korkové, uvítají rotační mop, který dokáže přebytečnou vodu snadno vyždímat, ať už pomocí samočinného mechanismu v kloubu, nebo pedálu. Lidem s pohybovými omezeními se bude hodit, pokud kbelík bude mít výpustný ventil.

Kdo bydlí v domě či mezonetovém bytě a má na starosti úklid schodů, jistě ocení sprejový mop. U tohoto mopu zcela odpadá použití kbelíku, nádržka na čisticí roztok je integrována přímo v tyči. Po stisknutí spouště se čisticí roztok rozptýlí na podlahu v podobě jemné mlhy a vy jenom setřete. Tento mop pochopitelně můžete využít nejen na schodišti, ale také všude, kde chcete rychle a snadno uklidit bez vytahování kbelíku, na pohotovostní běžný úklid je to proto ideální pomocník. Můžete si ho vybrat přímo podle vašeho typu podlahy.

Uspokojí i ekologicky náročné uživatele

Pokud chcete ve své domácnosti omezit používání chemie na minimum, poohlédněte se po parním mopu. Parní mopy vzhledem připomínají tyčový vysavač či sprejový mop, k úklidu ale využívají pouze horkou vodní páru bez jakýchkoliv chemických přísad. Překvapivě nemusí být o moc dražší než klasický mop. „Díky vysoké teplotě vzniklé páry dezinfikuje povrchy bez chemických prostředků, je proto vhodný do domácností, kde žijí malé děti nebo alergici. Hodí se na čištění odolnějších povrchů, kupříkladu keramické dlažby,“ popisuje jeho fungování a výhody Adéla Berková.

Při výběru parního mopu se zaměřte na rychlost nahřátí jednotlivých modelů, která se může pohybovat od 10 sekund až po minutu. Dalším důležitým kritériem je objem nádobky na vodu, na němž samozřejmě záleží frekvence dolévání, může mít od 200 do 400 ml. Možná se to zdá zanedbatelné, ale v každodenním provozu domácnosti oceníte přístroj, který se nahřeje co nejrychleji a bude potřeba ho dolévat co nejméně často.

Zdroj: s využitím materiálu Heureka.cz