Dřevěný plot

Dřevěný plot může mít nejrůznější povrchové úpravy, velkou výhodou je i neomezená možnost tvarování. Nejčastěji používané ploty jsou ze smrkového, modřínového a borovicového dřeva. Vhodné jsou i ploty z exotických dřevin, ty jsou mnohdy odolnější, ale také o poznání dražší. Pokud však sáhnete po tamních dřevinách, potěší vás příznivá cena.

Nevýhodou dřevěných plotů je nižší životnost v porovnání s dalšími materiály. Musíte počítat také s případnými problémy v podobě hub, plísní a dřevokazného hmyzu. Dřevěný plot je třeba pravidelně ošetřovat.

Drátěný plot

Nejlevnější, nejdostupnější a také nejčastěji používanou variantou je drátěný plot. Je charakteristický pro rychlost stavby, nízkou pořizovací cenu, ale i vysokou průhlednost – to je však na škodu ve chvílích, kdy chcete mít na zahradě soukromí. I proto jsou tyto ploty vhodné zejména na ohraničení pozemku při stavbě.

Nevýhoda tohoto typu plotu spočívá v estetické stránce. Pokud chcete, aby váš dům se zahradou vypadal hezky, není drátěný plot ideální volbou. Pokud má plot antikorozní ochranu, je téměř bezúdržbový. V opačném případě jej musíte udržovat. A to zejména před zimou.

Kovaný plot

Nadčasový, praktický, ale také hezký. Přesně takový je kovaný plot, který se hodí ke starším, ale i modernějším budovám. Kovaný plot je solidní ochranou před vniknutím na pozemek – pokud jej opatříte kovovými hroty a špicemi, bude ochrana ještě kvalitnější. Současně jde o vkusný a elegantní způsob, jak můžete svůj pozemek ohraničit.

Kvalitní kovaný plot by měl mít vhodnou povrchovou úpravu, jen tak bude odolný vůči povětrnostním vlivům. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena. Na druhou stranu vám takový plot vydrží celý život.

Plastový plot

Plastové ploty nejsou nejkrásnější, ale jsou poměrně levnou a bezúdržbovou variantou. Vybírat si můžete ze dvou variant – levnější ploty jsou z recyklátu, dražší z PVC. V případě plotu z PVC si můžete vybírat z pestré palety barev, takže váš plot může ve výsledku vypadat téměř stejně jako dřevěný.

Za nevýhodu lze považovat fakt, že se jedná o plastové oplocení – materiál se může časem začít drolit, ohýbat, také může dojít ke tvorbě skvrn.

Betonový plot

Betonový plot vám zaručí nejen vysoký stupeň ochrany vašeho pozemku a hezký design, ale také naprosté soukromí. Kvalitní betonové ploty slouží také jako dobrý izolant od hluku z okolí. Nevýhodou mohou být vysoké pořizovací náklady. Velkou výhodou je naopak nulová údržba.

Zdroj: magazinzahrada.cz, ceskykutil.cz, hornbach.cz