Dveřní a okenní kliky patří mezi nejpoužívanější interiérové prvky. Používáme je každý den a jejich povrch je tak opravdu velmi namáhaný. Pokud s klikami nebudete zacházet opatrně, snadno se poničí. Zejména kliky se stříkanými povrchy, které jsou měkké, jsou velmi náchylné na různé oděry, a proto je lepší zvolit kliky s jinou povrchovou úpravou.

Aby klika zůstala co nejdéle ve svém původním stavu, měl by být povrch z kovové vrstvy. Jedná se o galvanické a aktuálně velmi populární titanové povrchy. Jak se na kliky nanáší?

Galvanické povrchy

Tento povrch se nanáší na kliky pomocí technologie galvanického pokovení, která dokonale přilne k mosaznému i nerezovému materiálu, ze kterého je klika vyrobená. Zaručuje také vysokou odolnost vůči opotřebení a korozi.

Celý proces galvanizace se skládá ze tří částí - třífázového odmaštění, dekapování, při kterém se odstraní zbytky látek po odmaštění a aktivuje se povrch kování, a poslední fází jsou funkční lázně, kdy se na kování nanáší stejnoměrným proudem příslušná povrchová úprava. Mezi galvanické povrchy patří například lesklý chrom, který se používá nejčastěji na vodovodní baterie. Oblíbený je také matný nikl nebo moderní černý chrom.

Titanové povrchy

Dnes je populární také titanová povrchová úprava, která se na kování nanáší fyzikálním naprašováním plazmovým výbojem. To zaručuje dokonalé přilnutí rovnoměrné tenké tvrdé vrstvy k podkladovému materiálu. Titanové povrchy jsou tvrdé, odolné vůči poškození a stálobarevné. Mohou být v černé i bronzové variantě.

Kovové povrchy na klikách však mohou být i v podobě mosazi a nerezu, a to v případě, že je jejich základ tvořený právě z těchto materiálů a nepřekrytý jinou povrchovou úpravou. Mosaz navíc „zraje” a s každým dotykem a s přibývajícími léty mění svůj odstín a získává patinu v závislosti na okolních podmínkách i frekvenci užívání.

Zdroj: ireceptar.cz, kliky-mt.cz