Salát je nenáročnou zeleninou, kterou můžete pěstovat snadno i v domácích podmínkách. Existuje několik druhů salátu, mezi nejčastější patří hlávkový, ledový a římský salát. Na ty se dnes podíváme důkladně. Každý druh má totiž své specifikum.

Viděli jste někdy, jak se pěstuje salát ve velkých farmách? Budete překvapeni:

Zdroj: Youtube

Listový salát je sázkou na rychlost

Portál Zahrada ježek radí, že pokud chcete, aby váš salát byl co nejdříve k snědku, nejlepší volbou je listový salát. Již po 25 dnech získáte slušné množství salátu. A navíc ho můžete sklízet úplně kdykoli v průběhu jeho růstu.

Ledový salát můžete sklízet opakovaně

Hlávkový salát je rovněž velmi oblíbený, protože je chladuvzdorný a lze jej pěstovat celoročně. Salát ledový je také skvělou volbou, protože je množitelný a jednu rostlinu můžete sklízet několikrát, pokud neporušíte listové srdíčko.

Nejnáročnější na pěstování, ale hodící se i do teplé kuchyně

Pokud chcete pěstovat římský salát, pak dejte na doporučení serveru Obyvat.cz, dle nich byste měli mít na paměti, že je náročnější na teplo a lépe se mu daří v humózních vlhkých půdách. Tento druh salátu může dozrávat déle než ostatní odrůdy, ale můžete jej použít i k tepelné úpravě.

Obecně platí, že…

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh salátu, nejlepší způsob, jak jej pěstovat, je pomocí semen, která velmi rychle klíčí. Při klíčení je důležité zajistit dostatek světla, aby byly rostliny silné, ale ne vytáhlé. Semínka můžete vysít přímo na záhon cca 2 cm hluboko, nebo rostliny předpěstovat.

Zdroj: zahradajezek.cz, obyvat.cz