V podstatě se můžeme rozhodnout, zda zahradu obeženeme pevným oplocením nebo se rozhodneme pro plot živý. Pevné ploty se dělí na dřevěné, kovové, plastové, kamenné, zděné, kombinované (podezdívka betonová, sloupky cihlové, pole dřevěné). Nejjednodušší jsou ploty z pozinkovaného pletiva, někdy potaženého plastem. Jsou vhodné spíše na začátku stavby, k ohrazení staveniště. Dají se ale použít i dále, pokud máme v úmyslu plot nechat porůst zelení, v tom případě musí být pevně ukotven a natažen, aby se pod tíží popínavých rostlin neskácel. Také se tento plot používá jako střed nestříhaného živého plotu – pletivo se postupně z obou stran osazuje keři až zcela zaroste bujnou zelení.

Elegantní jsou (spíše nižší) kamenné zídky, které bývají spárované i na sucho a někdy se osazují suchomilnými rostlinami, takže zídka rozkvétá. Specifickým dřevěným plotem jsou ohrazení z palisád. Dají se vyrobit i zcela průhledné a s posunem latěk přes sebe i poloprůhledné nebo kompaktní.

Náročný a nákladný je plot kovový. Může vzniknou mimořádné dílo, ale také přezdobený nevkusný kýč za velké peníze. Pokud si ale vybereme dobrého uměleckého kováře, s jehož prací se předem důkladně seznámíme, a který vystihne charakter domu i zahrady, výsledek může být krásný - třeba moderní kovová brána s plotem a k tomu ještě třeba drobné zahradní detaily ve stejném stylu.

Přírodní „živé“ ploty se dělí na stříhané a nestříhané (volně rostoucí). První typ vypadá ve svých čistě geometrických liniích krásně, ale o to náročnější je jeho údržba – nikdy nesmí přerůst, náročná je péče o spodní stranu u kořenů; musí se správně nejen stříhat, ale i hnojit. Plot musí být úhledný už od samé země. Nestříhané živé ploty, jejichž vzhled je rozevlátější, přírodnější, takovou péči zdaleka nevyžadují. V podstatě se skládají z různě vysokých keříků a keřů různých druhů, které na sebe navazují, překrývají se, doplňují a postupně se zvyšují. Jejich namícháním se vytvoří plastická kulisa různých odstínů zelené s nějakým tím kontrapunktem keře s listy hnědočervenými. Takový plot navíc krásně voní a rozehraje se všemi barvami na jaře, kdy keře postupně rozkvétají.

Naprosto nenákladný, můžeme říci že skoro zadarmo, je originální plot pletený z vrbového proutí. Silné proutky se zapíchnou do země a horizontálně se propletou vrbovým proutím.

Mnoho lidí ale stejně řekne, že úplně nejkrásnější plot je přírodní plaňkový plot kolem vesnické chaloupky. Prostě plot z obrázků Josefa Lady.

-ag-Foto: AUTOMATICKÁ VRATA - KLADIŠOVSKÝ JINDŘICH