Každý z nás touží po příjemném, pohodlném a krásném bytě či domě, kde se budeme cítit dobře. Na to, abychom se cítili opravdu jako doma, má vybavení a výzdoba naší domácnosti velký vliv, a proto je třeba pečlivě vybrat nábytek, doplňky, ale i barvy do pokojů. Jakých chyb bychom se v konečné výzdobě domácnosti měli vyvarovat a na co si dát pozor?

1. S barvami a jejich kombinacemi opatrně

Barvy mají velký vliv na naši psychiku a na to, jak se cítíme. Pokud navíc vybereme špatnou barvu a vymalujeme s ní celou místnost, budeme si nadávat pokaždé, když do ní vstoupíme a pravděpodobně během měsíce budeme malovat znovu. Velmi opatrně je třeba pracovat s výraznými barvami, jako jsou černá, červená, tmavé odstíny fialové, modré či zelené, ale i se sytými barvami obecně. Jedna stěna může působit efektně, ale celá místnost může být až příliš. Také myslete na kombinaci barev na stěnách s barvami nábytku, podlahy či koberců a doplňků. Celková sladěnost je důležitá, abyste pak cítili barevnou harmonii, která vaši duši pohladí.

2. Pozor na bílou!

Bílá barva je symbolem čistoty, elegance i jednoduchosti, ale všeho moc škodí. Bílé stěny, bílý nábytek i doplňky mohou brzy vyvolat dojem, jako bychom byli v totálně sterilním prostředí. Na spoustu lidí příliš bílé barvy působí, jako by byli v nemocnici. Další velmi důležitou věcí je praktičnost. Pořizovat si bílý nábytek, přehozy apod., pokud máme malé děti či domácí mazlíčky, jako jsou psi a kočky, kteří chodí pravidelně ven, není zrovna šikovné, protože vám s největší pravděpodobností dlouho sněhově bílý nezůstane.

3. Zapomeňte na heslo: trendy za každou cenu

To, že nějaký nábytek nebo doplňky jsou právě v módě, neznamená, že je za každou cenu musíte mít doma. To, že nějaký kousek vypadá dobře v obchodě nebo v katalogu či na internetu, ještě neznamená, že se bude hodit do vaší domácnosti k ostatnímu vybavení. Velmi snadno se může stát, že materiál, barva nebo tvar takového doplňku se bude s vaším nábytkem tlouct a místo potěšení vám přidělá vrásky na čele. Pak vám nezbude nic jiného než ho buď vrátit, nebo poslat jako dárek někomu jinému, komu se může víc hodit.

4. Efekt versus praktičnost

Je jistě super mít doma nějaký opravdu originální designový kousek, ale pokud to přeženeme, skončíme tak, že budeme mít designové židle, na kterých se nedá sedět, nebo komodu, do níž se nic nevejde. Zejména nábytek vybírejte nejen podle vnějšího vzhledu, ale také tak, aby byl praktický, pohodlný, aby se vám do něj vešlo vše, co potřebujete. K čemu je vám sedačka, která zabere půlku vašeho obývacího pokoje a o kterou neustále zakopáváte? Máte-li velký byt či dům, do kterého si můžete pořídit pár originálních, byť třeba ne úplně praktických kousků, asi to nebude takový problém, jako když si takový nábytek či doplňky pořídíte do malého bytu, kde záleží na výběru každého kousku.

5. Dost bohatí, abychom kupovali levné věci?

Neříkáme, že si máte za každou cenu pořídit luxusní a drahý nábytek, to není vůbec nutné. Ale rozhodně je dobré vyvarovat se „příliš výhodných“ nákupů. Speciálně co se týče nábytku, chceme, aby nám nějakou delší dobu vydržel, a bohužel u velmi levných věcí často dochází k tomu, že se takové kousky rozpadnou poměrně brzy. Rozvrzaná židle nebo postel nejen nepůsobí dobře, ale přivádí nás k zlosti, když každý náš pohyb vyvolává nepříjemné a rušivé zvuky.

6. Když se DIY vymkne z rukou

Máte pocit, že návod na internetu, jak si cokoli vyrobit, namalovat nebo vytvořit úžasnou kreativní dekoraci, je úplně jednoduchý a zvládne to i úplný začátečník? Někdy to tak být nemusí a pak si domácnost vyzdobíte výrobky, které se zdaleka nepodobají tomu originálu, který jste si vybrali. DIY produkty (tedy udělej si sám, z angl. orig. Do It Yourself) jsou skvělá věc, probouzejí naši kreativitu a můžeme si vyrobit různé vychytávky do domácnosti, ale všeho moc škodí a spousta takových levných rychlovýrobků může pak způsobit, že bude naše domácnost působit lacině a kýčovitě.

7. Umění jen pro někoho?

Je bezesporu krásné mít na zdi pověšený nějaký umělecký obraz nebo na komodě postavenou uměleckou plastiku či sochu. Ne vždy však takový předmět vynikne, jak by si třeba zasloužil. Někdy zcela zapadne v ostatních předmětech, jindy mu nedokážeme najít to správné místo. Kromě toho umění velmi ukazuje i náš vztah k němu. Pokud hromadíme umělecké předměty jen proto, abychom se s nimi mohli pochlubit, ale nic jiného pro nás neznamenají, nedokážeme je dobře ocenit a ony se stanou jen chladnou součástí interiéru.

8. Rostliny a květiny potřebují péči

V mnoha článcích se dočteme, jak jsou květiny důležité pro náš interiér. Ozdobí jej, čistí vzduch, vnesou do místnosti útulnost a příjemnou atmosféru. A za to všechno vyžadují trochu vaší péče a pozornosti. Pokud však nejste zrovna zapálení pěstitelé, měli byste si důkladně rozmyslet, jaké rostliny si domů pořídíte. Existují druhy, které vyžadují jen minimálně péče, a přesto udělají velkou nádheru. Citlivější rostliny je třeba opečovávat pravidelně, jinak vám z nich zůstanou trosky.