Několik zásadních rad, abyste doma mohli pořádně topit, zcela zastiňuje jedna hlavní:

Topte vyschlým dřevem

Takže letos byste měli topit dřevem, které jste si připravili minimálně minulý rok. Dřevem, které správně proschlo, takže bude lépe hořet, saze nebudou mastné, takže vám nebudou zanášet komín, a výhřevnost bude také lepší, protože energie spalování se nespotřebovává při přeměně vody ve dřevě na jiné skupenství.

Jaké dřevo vybrat

Nabídka dřeva (budeme předpokládat, že si své dříví legálně kupujete či svážíte z vlastního lesa) je dnes velká. Zahrnuje prakticky všechny stromy, které v Čechách rostou ve větším množství. Jaké si ale vybrat dříví na topení? Je vhodnější tvrdé, nebo měkké dřevo? Odpověď není nejjednodušší. Záleží například na tom, jestli máte štípačku. Například dřevo z ořechu nebo z dubu sekerou naštípáte mnohem obtížněji než ze smrku. Pořádně se nadřete a pěkně vás to otráví. Pojďme se tedy podívat na druhy dříví, které můžete mít, a jejich vlastnosti.

Měkké dřevo
TopolMěkké, rychle schne a dobře se štípe. Bohužel také velmi rychle hoří a jeho výhřevnost je malá. Doba schnutí – 1 rok.
LípaVýborně hoří, ale příliš rychle. Doba schnutí – 1 rok.
SmrkNejrozšířenější palivové dříví. Praská, má dobrou výhřevnost, dobře se z něj vyrábí třísky na zátop. Doba schnutí – 1 rok.
BoroviceVelmi sukovaté dříví, ale je křehké. Vysoký obsah mízy ale z něj dělá špatné palivové dříví. Sice dobře hoří, ale vzniká příliš mnoho mastných sazí. Doba schnutí > 1 rok.
ModřínKřehké, menší kulatiny, hodně sukovité dřevo uvolňuje o kus víc sazí než smrkové dřevo. Doba schnutí – 1 rok.
Tvrdé dřevo
BřízaBřezová kůra hoří i mokrá, dřevo však rychle podléhá ve vlhku zkáze. Přesto je žádané, protože nepraská a má vysokou výhřevnost. Doba schnutí – 1 rok.
DubVynikající výhřevnost, pomalu hoří. Nevýhodou je doba schnutí, která by měla být větší než dva roky.
BukVýborné dřevo, které není tak tvrdé jako dubové. Hoří pomalu a má vysokou výhřevnost. Jde o ideální dříví pro krby. Brzy podléhá hnilobě. Doba schnutí – 2 roky.
HabrNejvyšší výhřevnost habru je vykoupena jeho vysokou cenou. Doba schnutí – 2 roky.
OřechVelmi drahé dřevo, které se nevyplácí kupovat na topení. Navíc se musí nechat proschnout až čtyři roky.

Příště se podíváme na to, jak správně dříví připravit, jak jej uchovávat, jak stohovat apod.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com