Protikladnost přístupu k zařizování domovů je v tomto případě jen zdánlivá. Jak skandinávské země, tak Japonsko se v rámci bydlení řídí svými pravidly, nicméně najdeme mezi nimi styčné body.

Kde hledat klíč

V Japonsku si lidé svoje domovy vybavují účelně a jednoduše. A svým způsobem přirozeně nedokonale, což je typické pro filozofii wabi-sabi, která vnímá estetiku v předmětech, jež na první pohled nemusí být perfektní. Důležitá je přímočarost, neokázalost a přírodní materiály. Naopak z Dánska pochází hygge, životní styl kladoucí důraz na atmosféru a prožitek. Doma se Dánové chtějí cítit bezpečně a užít si pohodu daného okamžiku. Právě v pojmech wabi-sabi a hygge se dá objevit klíč k japandi. Ostatně Dánové a Japonci jsou kulturně provázaní už řadu desetiletí.

Kdy je méně více

Pro japonské bydlení je typické minimalistické vybavení a vzdušný prostor, zařizování bez zbytečností. Nábytek má jasné linie, je prostý přehnané zdobnosti. V tom si rozumí se skandinávským designem, který také sází na čistotu provedení. Střídmost je tedy zásadní. Japandi klade důraz na zpracování výrobků, které nás obklopují. Když sáhnete po kvalitních materiálech a zpracování, produkt poslouží dlouhá léta a nebudete ho muset tak často měnit za jiný. S tím souvisí téma udržitelnosti, které začíná být blízké také naší národní povaze.

Přírodní materiály a světlo

Skandinávský a japonský styl dále spojuje používání dřeva i keramiky, ke slovu se dostává rovněž bambus a také rattan nebo proutí. Ze severu si vezměte inspiraci na hřejivé plédy a přehozy nebo kusové koberce (a geometrické vzory). Pro seveřany je rovněž zásadní používání mnoha osvětlení, což je dané nedostatkem přirozeného světla, také hodně svíček. A pro Japonce zase rohoží.

Příroda doma

Dostat do interiéru rostliny jde více způsoby, nemusí jít jen o pokojovky. Zajímavě vypadají kokedamy neboli mechové koule, tento způsob pěstování vznikl z bonsají (psali jsme o nich v tomto článku). Tvořivé ruce si jistě poradí také s ikebanou. Japonské umění aranžování rostlin má dávnou tradici a je protkané řadou přísných pravidel, ale nenechte se tím odradit. Berte ikebanu jako inspiraci, a rostlinnou dekoraci si vytvořte po svém. K tomu se používá kruhový držák s bodci zvaný kenzan, který položíte do mělké misky, na bodce napíchnete zeleň, nakonec do misky nalijete vodu.

Jak naložit s barvami

Skandinávský styl se nese hlavně v bílé a neutrálních barvách, ozvláštněných výraznějšími barevnými detaily. U japonského stylu převládají tóny dřeva a krémové, ale používá se také černá. Oživujícím pojítkem obou se stane například zelená, modrá nebo žlutá, případně temně rudá. Chcete vybočit více z řady? Přidejte zlatou na detailech.

Dekorace s mírou

Přístup k dekorování nejlépe charakterizuje střídmost a funkčnost. Například obrazy často pracují s abstrakcí a zdánlivou nedotažeností. Když se využívá váza či mísa, měla by přinést další přidanou hodnotu.
Inspirujte se, plánujte a kombinujte tak, abyste si z obou světů vybrali to, co vás skutečně oslovuje.

Tento

Tento článek můžete najít také v aktuálním čísle časopisu Dům&Zahrada.