Posuvné japonské stěny tvoří textilní pásy a úchytové a posuvné zařízení. Posuvný systém tvoří horní lišta a nosiče panelů. Horní lišta se upevňuje do stropu a podle požadavků zákazníka může mít dvě až pět drážek. Je velmi plochá a opatřena povrchovou úpravou, také je možné vložit ji do stropních podhledů. S výhodou lze tento systém využít všude tam, kde jsou okna těsně pod stropem, textilní japonské stěnynebo tam, kde chceme posuvný systém skrýt. V každé drážce je podle šíře jednotlivých dílů zasazen jeden nebo více nosičů panelů, ty se v drážkách pohybují pomocí koleček, jejich pohyb je tedy plynulý a tichý. Pomocí suchého zipu jsou na nosičích uchyceny panely, tedy dekorační nebo stínicí pásy z textilu nebo jiného materiálu, které mají spodní lem zakončený tunýlkem, v němž jsou pro vypnutí vsunuta závaží nebo zatěžovací tyčky. Japonské stěny je možné koupit jako komplet, nebo si je nechat vyrobit na míru. Možné je ale úchytný a posuvný systém zakoupit samostatně a textilní pásy si vyrobit vlastnoručně.

Široká paleta materiálů

Pokud jde o použité materiály, řídíme se funkcí a začleněním stěny do interiéru. Japonské stěny jsou primárně využívány pro stínění či dekorování oken, mohou však sloužit k zakrytí policového systému, výklenku ve zdi, šatny, kuchyňských či koupelnových skříněk, s jejich pomocí je možné vytvořit i dělicí stěnu místnosti. textilní japonské stěnyJednotlivé způsoby použití zdůrazníme také díky materiálu, který zvolíme na pásy. Do oken je možné vybrat dekorační či roletové tkaniny nebo záclonoviny, organzu, voál a podobně. Pro použití v místnosti či ve spojení s nábytkem volíme pevnější tkaniny z méně poddajných vláken, extrémem je jutové či kokosové vlákno. Velmi moderní jsou v současnosti měkké plastové pásy mnoha vzorů a barev. Jednou z variant jsou japonské stěny, u nichž je textilní pás nahrazen hustou řadou provázků. Méně používanými materiály jsou rákosové nebo bambusové rohože, dřevěné horizontální žaluzie, pásy rýžového papíru a podobně. Dominantním prvkem interiéru jsou panely s navrženým výtvarným motivem, s vyšíváním, laserově propalované, ty jsou však obvykle dílem návrhářů. Mezi novinky pak patří sériově vyráběné japonské stěny s potištěnými panely, které lze zakoupit i zvlášť, a obměňovat tak pravidelně interiér.

Ovládání a údržba:

Ovládání japonských stěn je možné pouhým potažením za jednotlivé panely, případně manuálně – tyčkou, podobně jako je tomu u žaluzií, nebo ovládací šňůrkou se závažím. Zvolit lze také komfortnější způsob manipulace pomocí textilní japonské stěnyelektromotoru s možností ovládání tlačítkem nebo pomocí dálkového ovládání.

Údržba japonských stěn závisí na použitém materiálu. U textilních se řídíme pokyny výrobce – je možné je vyprat, nechat chemicky vyčistit, jemné materiály by se neměly sušit v sušičce, jednodušší a šetrnější je zavěsit je ještě vlhké, zvolna uschnou a současně se vypnou. Dřevěné pásy je možné otřít vlhkým hadříkem, plastové se omývají vodou s jemným saponátem.

Přednosti japonských stěn:

  • Variabilita funkcí v závislosti na zvoleném materiálu
  • Rychlá a relativně levná výměna panelů, a tedy obměna interiéru
  • Vysoce estetický doplněk
  • Ideální přizpůsobení proporcím místností a okenních výklenků
  • Jednoduchá montáž
  • Snadné předělení místnosti

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, www.styltex.cz