Taková sauna je fantastická věc. To ví všichni ze severských zemí i Ruska. Co se děje s tělem při saunování? Především se z těla vylučuje voda a tuk, které nesou v sobě toxiny.

Jak to přesně funguje? Na vysokou teplotu reaguje tělo roztáhnutím krevních cév v kůži (zčervenání kůže) a vylučováním potu. Tep krve se zvýší asi o 50 procent, zvýšený krevní tlak zásobuje potní kapiláry dostatkem materiálu a rozděluje teplo z kůže dovnitř těla. Vzhledem ke krevnímu tlaku způsobí změny krevního oběhu určitou úpravu nejprve na vyšší anebo nižší hodnotu. Ve fázi ochlazení se mají zvýšené teploty těla snížit opět na původní hodnoty. Přitom se znovu zvyšuje obsah kyslíku v krvi. V důsledku střídání studené koupele na kůži a teplé koupele nohou se urychluje obnovení pružnosti cév v kůži. Když se pociťuje působení tepla fyzicky a psychicky jako uvolnění, pak aplikace ochlazení způsobí pocit osvěžení a vytvoří ve vegetativním nervovém systému a v důležitých nervových orgánech výkonné impulsy, které se mohou označit jako malý stres ve smyslu uklidňujícího stresu. Všeobecně má saunování velmi prospěšné působení na tělesné orgány, systém krevního oběhu a hospodaření těla s vodou. Zvyšuje se odplavování odpadových látek jako i připravenost organismu bránit se proti infekcím.

Sauna s vysokou teplotou se nedoporučuje lidem s postižením ledvin, kardiakům a těm, kdo mají citlivou červenající pokožku obličeje. Drastickou změnou teplot by jim žilky mohly popraskat. Pro ty všechny je ale vhodná infrasauna s nižší teplotou, samozřejmě až po konzultaci s lékařem.

Kdo má tedy problém s klasickou parní saunou, ten by měl sáhnout po infrasauně. Ta totiž neohřívá vzduch, ale přímo tělo. Pod kůží tak pomocí infračervených vln vzniká teplo, které se tělo snaží ochladit. Znatelně proto zvyšuje srdeční rytmus a metabolický výdej. Všeobecně je také známé, že teplo snižuje ztuhlost končetin, kloubů a zad.

„Dlouhodobým výzkumem bylo prokázáno, že složení potu v klasické sauně z 95 – 97 % tvoří voda. V infrakabině pak jen z 80 – 85 %, zbytek tvoří tukové buňky a cholesterol, v tucích rozpustné jedy, těžké jedy, kyseliny, sodík a čpavek. Z toho vyplývá, že v klasické sauně se vyloučí potem jen 5 % škodlivin, kdežto v infrakabině 15 %,“ říká Lukáš Petr ze společnosti Marimex.

Infrasauna spaluje kalorie a ovlivňuje nadváhu. Středně trénovaný člověk může v sauně vypotit 500 gramů potu, čímž spotřebuje 300 kcal – ekvivalent běhu na 3,5 až 5 kilometrů. Teplem trénovaný člověk může lehce vypotit 600 až 800 kcal bez nežádoucích účinků. Zatímco pokles váhy způsobený ztrátou vody je lehce nahraditelný pitným režimem, spálené kalorie už do organismu dodány nebudou. A to vše při teplotách v kabině, které nepřekročí 60 °C. V klasických saunách pak je teplota lehce pod sto stupňů.