Nástroje z tvrzeného plastu či dřeva není třeba nijak zvlášť připravovat a ošetřovat. Kovové části se však vyplatí nabrousit a natřít proti vlhkosti olejem. Při jarní kontrole jste navíc možná zjistili, které nářadí byste pro práci na zahradě ocenili, ale bohužel chybí ve vaší sbírce. Pro inspiraci se můžete podívat například na široký výběr kvalitního zahradního náčiní Fiskars.

A protože se na jaře provádí především tři činnosti: zástřih stromů, údržba trávníku a příprava záhonů, přinášíme vám ke každé z nich tip na jednoho chytrého pomocníka.

Malé zahradní nůžky pro kultivační zástřih stromů

Pro každý způsob zastřihávání je důležité zvolit i ty správné nůžky. Nůžky, které by však neměly chybět v žádné zahradní kůlně, jsou klasické malé zahradnické nůžky. Jsou ideální pro zastřihávání drobných větví a keřů. Například zahradní nůžky Fiskars PowerGear X PX94 vynikají kromě praktičnosti i svým vzhledem. Jsou uzpůsobené pro střih čerstvých větví a výhonů až do průměru 26 mm. Současně vám práci usnadní, neboť mají převodový mechanismus, který až 3x zvyšuje střižnou sílu. Zároveň byly za svůj unikátní design v loňském roce oceněny v rámci designové soutěže Red Dot Award titulem Best of the Best.

Doporučená cena 907 Kč včetně DPH.

Pomocník pro trávník bez plevele

Jaro je pro vitalitu a vzhled trávníku zásadním obdobím. Pokud se trávníku budeme zjara dostatečně věnovat, bude nám později odměnou krásně zelený a hustý travní porost. Touto dobou už máme zpravidla za sebou i první sekání trávníku. Pokud nemáme zavlažování a chceme předejít schnutí travního porostu, krátíme ho po nárůstu do výšky alespoň na 8 cm. Během teplých jarních dní se nedaří jen trávě, ale všem zahradním rostlinám, tedy i plevelu. Při odplevelování platí dvojnásob, že pokud se toho zhostíme zjara poctivě, budeme mít během léta méně práce. Naším cílem je tedy odstranit nežádoucí rostlinu i s jejím kořenem. Chcete-li předejít poničení trávníku v okolí plevele použitím klasických nástrojů, jako je motyčka nebo rýč, doporučujeme využít vytrhávač plevele. Například vytrhávač plevele Fiskars Xact má čelisti z nerezové oceli a umí rostlinu odstranit cíleně, bez větší námahy a hlavně i s celým kořínkem.

Doporučená cena 1.167 Kč včetně DPH.

Rýč vhodný pro zrytí záhonů i pro tvrdou práci

Na začátku jara odplevelujeme a připravujeme záhony na nadcházející sezonu, abychom se pak během léta v záhonech soustředili na péči o zasazené rostliny. Velmi odolný rýč vhodný jak pro zrytí záhonů, tak pro práci v tvrdé a kamenité půdě je špičatý rýč Fiskars Xact. Má mimořádně silnou, ostrou čepel vyrobenou z odolné bórové oceli a neklouzavou nášlapnou plochu. Je lehký, a současně tuhý a odolný. Záruku má prodlouženou na celých 25 let.

Doporučená cena 1.429 Kč včetně DPH.