Jak poznáme oslabený žlučník?

Žlučník vlastně spouští mnoho nemocí a zdravotních komplikací. Oslabení tohoto orgánu se projevuje nadměrným říháním, návaly vzteku a hněvu, tlaky za hrudní kostí a na pravé straně pod hrudníkem až po pravou lopatku, častými nevolnostmi po jídle. Dále téměř všechny problémy s lokty a rameny mají původ v nemocném žlučníku, rovněž kožní onemocnění typu lupénky a problémy s kotníky a kyčelními klouby.

Žluč je nepostradatelná pro trávení tuků, a proto se veškeré podráždění tohoto orgánu objevuje vždy po tučném menu.

Jak poznáme, že naše játra nejsou v kondici?

Nemocná játra o sobě dlouho nedávají vědět, i když jsou tak silně vytížená. Nepociťujeme téměř žádnou bolest, protože játra nemají žádná nervová vlákna. Jejich poruchy se obvykle projevují prostřednictvím jiných orgánů. Mezi varovné signály patří pálení žáhy, zažívací problémy, častější zvýšené teploty, zvýšení hladiny cukru a cholesterolu, nadýmání, nechutenství, nevolnosti, odpor k masu a tukům, zácpa střídaná průjmem, migrény (především v pravé polovině čela a na pravém spánku), otoky břicha, alergické reakce, svědivá a nezdravá kůže, deprese, náladovost, rozladěnost, bolesti svalů a končetin, žluté zabarvení kůže a očního bělma, pocit tlaku v pravém nadbřišku a nespavost hlavně mezi půlnocí a 3 hodinou ranní.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak játra a žlučník posílit?

Nejlepším pomocníkem je kvalitní a vyvážená strava.

Zdraví celého organismu můžeme ovlivnit především skladbou svého jídelníčku. Základem našeho jídelníčku by měla být syrová zelenina a ovoce, saláty a kvalitní celozrnné pečivo. Dále bychom si měli dopřávat kvalitní rostlinné oleje - olivový, mandlový, sezamový, lněný. Velkou část našeho jídelníčku by měly tvořit luštěniny, pohanka, neloupaná rýže, klíčky a tofu. Omezit na minimum bychom měli výrobky z kravského mléka a maso. Cukr se snažíme nahradit zdravějšími variantami, jako například hroznovým a ovocným cukrem, medem, agáve sirupem či ječným, kukuřičným nebo rýžovým sladem.

K dochucování pokrmů je optimální používat bylinky a koření podporující trávení, tedy bazalku, kmín, kopr, fenykl, anýz, saturejku, dobromysl, majoránku, yzop a mátu. Na jaře bychom si měli hojně dopřávat mladé výhonky rostlin, jako například lístky pampelišky, špičky kopřiv, bršlici kozí nohu, žabinec, květy sedmikrásky a pažitku.

Čím zodpovědněji budeme tyto pokyny dodržovat, tím rychleji se nám játra zotaví.

Játra a žlučník milují hořké bylinky

Mezi skvělé podpůrné a léčivé bylinky při onemocnění jater a žlučníku patří zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, oman, řepík, měsíček, třezalka, pelyněk, vachta, jaterník, schizandra, kopřiva, pampeliška, máta, kořen rybízu a kořen hořce žlutého. Tyto byliny užíváme ve formě tinktury, čaje nebo oleje.

Jaterní čajík

Potřebujeme: 1 díl květů měsíčku, 1 díl řepíku, 1 díl benediktu, 1 díl kořene pampelišky

Postup: Rostlinky promícháme, čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci směsi přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, pak scedíme a popíjíme před jídlem, užíváme po dobu 4-6 týdnů.

Žlučníkový čajík

Potřebujeme: 1 díl pelyňku, 1 díl květů šafránu, 1 díl zeměžluče, 1 díl rýže natural

Postup: Vše pečlivě promícháme, čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, po uplynutí této doby přecedíme a během dne popíjíme po douškách, užíváme po dobu 4-6 týdnů.

Pampeliškový likér

Tento likér je výborným prostředkem na regeneraci jater, žlučníku, slinivky a pro posílení krvetvorby.

Potřebujeme: 500 g květů smetánky, 160 g kořenů, 200 ml vylisované šťávy z listů, 500 ml převařené vychlazené vody, 500 ml 60% lihu

Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady, nalijeme do sklenice a necháme louhovat po dobu 10 dní na teplém místě. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenic a uschováme v chladu. Můžeme i podle chuti přisladit medem. Užíváme 2x denně štamprli po dobu 4 až 6 týdnů.

Artyčoková šťáva pomáhá posílit játra

Podáváme 3x denně 1 lžíci rozmíchanou v trošce vody, po dobu 6 týdnů. Účinné látky obsažené v této zelenině napomáhají k detoxikaci a regeneraci, snižují hladinu krevního tuku a předcházejí vzniku žlučníkových kamínků.

Černá ředkev napomáhá regeneraci těchto orgánů

Na činnost jater blahodárně působí i šťáva z černé ředkve. Ta obsahuje velmi mnoho hořčin, které játra "milují".

Nesmíme zapomenout zvýšit přísun zinku a vitaminu A!

Největším přírodním zdrojem zinku jsou dýňová semínka. Pokud nejsme příznivci chroupání, můžeme si koupit již vylisovaný dýňový olej. Kromě zinku obsahuje také železo a vitaminy skupiny B, takže je velmi hodnotný, užíváme ho 1x denně 1 lžičku. Vitamin A zase získáme například opražením nastrouhané mrkve na olivovém oleji, stačí si takto připravit 2 větší mrkve denně. Zinek vždy užíváme s vitaminem A dohromady, protože je organismus dobře přijímá společně. Cenným zdrojem vitaminu A je i rakytník řešetlákový.

Nezapomínejme, že dobrá kondice žlučníku a jater je prvotním základem zdravého fungování celého organismu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com