Přestože ovocné stromy plodí i bez prořezu, je dobré je každý rok na jaře prořezat, aby koruna nebyla příliš hustá. Vzdušnější a prosluněná koruna stromu totiž přispěje k většímu a kvalitnějšímu ovoci a sníží se také výskyt houbových chorob na plodech i na listech. Pokud však neuděláte řez správně, můžete stromu spíše uškodit.

Pojďte se podívat, jak prořezává stromy odborník - pěstitel Jan Urbánek

Zdroj: Youtube

Kdy začít s prořezem

Začít byste měli hned, jak skončí největší mrazy. Doporučuje se tedy počkat do konce února či března. Začněte odrůdami, které jsou odolnější vůči mrazu. Rozhodně by v době prořezu nemělo být venku méně než -8 °C, aby čerstvé řezné rány nezamrzly.

Jaké jsou druhy řezů

Existuje několik druhů řezů, které se používají podle stáří stromu. První je zakládací řez. Ten se provádí většinou při výsadbě a výrazně ovlivňuje budoucí růst stromu. U mladých stromků od 2 do 5 let se po výsadbě provádí tzv. výchovné řezy, kterými se zkracuje hlavní výhon a přírůstky hlavních a postranních větví. Cílem je dosáhnout požadovaného tvaru koruny.

Udržovací řez je určen pro stromy zralé, které jsou v plné plodnosti. Odstraníme jím nevhodné výhony a větve, čímž podpoříme úrodu a fyziologickou vyrovnanost ovocného stromu. Zmlazovací řez je určen pro staré a zanedbané stromy, které přestávají plodit a potřebují povzbudit. Ořezávají se poškozené, přehoustlé větve, abychom vrátili stromům vitalitu a prodloužili jejich život.

Zdroj: Youtube

Jak na prořez stromů

Než se pustíte do práce, uvědomte si, že větve, které nesou ovoce, jsou zpravidla šikmé, proto si pro prořez vybírejte větve rostoucí kolmo vzhůru. Ty pak seřízněte v místě rozvětvení, hned za větevním kroužkem, a stejně tak i výhonky, které se kříží nebo rostou přímo dolů. Dále se zbavte nemocných a poškozených větví. Důležité je, aby řezné rány větší než 3 cm byly ošetřeny speciálním stromovým balzámem. Hrozí pak totiž jejich napadení chorobami.

Na prořez používejte pouze opravdu ostré nástroje. Na malé výhony stačí klasické zahradní nůžky, na silnější větve je potřeba zahradnická pilka či nůžky s prodlouženou rukojetí, které umožní stříhat větve i v jinak nedostupných výškách. Důležité je také dbát na to, aby řezné nástroje byly vždy čisté, jinak můžete do stromu snadno zanést infekci.

Zdroj: atlaso.cz, zahradkarskaporadna.cz