Důkladná příprava především

Jak se na tapetování připravit, pokud jsme se rozhodli, že tapety vyzkoušíme, třeba poprvé, a zvládneme to rozhodně sami? Nezanedbáme určitě přípravu a shromáždíme si všechno potřebné. Uvědomit si musíme, že budeme pracovat s dlouhými a značně neposlušnými rolemi papíru a současně s lepidlem. Je zřejmé, že hrozí, že se občas něco obtiskne, omylem přilepí či připlácne jinam a jinak, než jsme zamýšleli. A to nejen na stěnu, ale i na zem. Nejprve, jako první krok, si tedy zjednáme pomocníka. Určitě alespoň zpočátku totiž budeme potřebovat čtyři ruce, ale i více očí.

Před nákupem si řádně zaměříme stěnu, kterou budeme tapetovat. Je-li potřeba, stěny očistíme – oškrábeme od původní tapety. Nové nikdy nelepíme na ty staré. Stěnu oškrábeme a omyjeme i v případě vícevrstvé výmalby. Pokud bychom to neudělali, tapety by se nám mohly začít odlupovat.

Bude se hodit i němý sluha

Připravíme si štafle, velkou štětku, kterou budeme na tapety nanášet lepidlo, ostrý nožík, nádobu na rozmíchání lepidla a hladítko – kartáč, pomocí kterého tapetu přihladíme ke stěně. Dále si připravíme vyklizený prostor, kde budeme tapety natírat. Může to být (omyvatelná) podlaha, ale není to ideální – budou nás bolet záda, nohy nebo obojí. Lepší je vyrazit do hobbyobchodů, kde nabízejí speciální dlouhý tapetovací stolek. Vyznačuje se nezvyklým tvarem – je velmi dlouhý, a přitom poměrně nízký. Jednoduchá lehká konstrukce je rozkládací, takže se dá bez problémů přenést a na místě rozložit. Na stole tapetu naměříme a natřeme lepidlem. Lepidlem necháme tapetu pořádně nasáknout.

ČTĚTE TAKÉ:

Pokud na tento tapetovací stolek z neupraveného světlého dřeva v obchodech nenarazíme, nahradit jej můžeme několika prkny položenými a zafixovanými mezi dva stoly, případně na dvě dřevěné či kovové kozy.

Nesedněte na lep – chce to kvalitní lepidlo!

Vedle správně vybrané tapety (výběr je obrovský – různá kvalita, struktura, materiály, stovky odstínů a vzorů) je druhým nejdůležitějším prvkem dobré lepidlo. Lepidlo na tapety je možné zvolit z mnoha druhů – jiné je určeno na lehký papír, jiné na tapety těžké. Existují i s protiplísňovým efektem. Ty využijeme především do vlhčích prostor nebo jen čistě jako prevenci. Na savé podklady je určeno zase odlišné, speciální. Při jeho výběru tedy důkladně čteme etiketu, kde je popsáno, na jaký druh tapety je určeno.

Tapetu po celé ploše rubové strany řádně potřeme lepidlem a necháme ji jím provlhčit. Pak ji začneme aplikovat na stěny. Tapetovat začneme nejlépe od okna. Její horní část a vrchní okraj přitiskneme na zeď, srovnáme a rozvineme a kousek po kousku kartáčem od středu do stran na stěně uhladíme. Na první pás navážeme další tak, aby jejich vzory přesně navazovaly. A na druhý další a tak pokračujeme, dokud nemáme hotovo. Po vytapetování stěny tapetu u podlahy začistíme ostrým nožíkem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com