Ač se může na první pohled zdát, že prohlídka domu před jarní sezónou nutná není, opak je pravdou. Už proto, že v zimě jsou stavby a jejich části vystaveny mnohem tvrdším podmínkám, a je tedy nutné zkontrolovat, zda je nízké teploty spojené se sněhem či ledem nepoškodily. „Mnoho lidí si myslí, že prohlídka stačí jednou za rok, pouze před zimou. Důležité ale je také zkontrolovat, zda mrazy a špatné zimní počasí domu nějak neuškodily. Čím dříve se pak s podobnými pracemi začne, tím lépe. Včasná kontrola a případné opravy totiž mohou předejít podstatně vyšším škodám,“ vysvětluje důležitost jarních kontrol Petr Přichystal ze společnosti LOMAX, která se na tuzemském trhu specializuje na produkci garážových vrat, stínicí techniky a vchodových dveří.

Nejen okna, ale i stínicí technika

Jednou z klíčových částí ke kontrole jsou okna, u nichž je dobré nechat seřídit jejich zámky a zkontrolovat těsnění. Díky tomu nebudou okna během vysokých letních teplot dovnitř propouštět teplý vzduch a tím zbytečné vyhřívat interiér. Podobnou kontrolou by měly projít také předokenní rolety či venkovní žaluzie. „Doporučujeme především prohlídku vodicích lišt a kolejnic a plynulost jejich stahování či vytahování. Pokud jsou vybaveny elektrickými pohony, i ty by měly projít důkladnou kontrolou a případně seřízením. Nesmíme zapomínat ani na zdánlivé maličkosti, jako je kontrola baterií v jejich dálkových ovladačích,“ vyjmenovává Přichystal.

Kontrola střechy a okapů je nezbytná

Řada lidí se při jarní údržbě zaměřuje nejdříve na kontrolu čistoty okapů, fasády a střechy. Střechu je dobré prohlédnout, zda není některá z jejích částí poškozená. Podobnou kontrolu si zaslouží také fasáda domu. Pokud je popraskaná či dokonce začíná opadávat, je nutné její vyspravení. Také okapy musí být zcela čisté, bez jakýchkoliv nánosů, například spadaného listí, jehličí a další špíny, která by je mohla ucpat. Zde by poté hrozilo nebezpečí, že voda ze střechy poteče na fasádu a přímo pod dům. Pokud by se problém neřešil delší dobu, mohla by stavba začít vlhnout.

Zámky u dveří i správné promazání

Také dveře by měly dostat podobnou péči jako okna. Zvláštní pozornost si zaslouží například zámek, u něhož je nutná kontrola jeho správného chodu a případné promazání speciálními prostředky. Někteří majitelé domů se sice pokouší ušetřit na speciálních mazivech jejich různými náhradami, tím ale velmi riskují možné poškození či úplné zničení.

Garážová vrata si zaslouží očištění

Pozornost je nutné v neposlední řadě věnovat také garážovým vratům. I v jejich případě platí, že zanedbaná údržba se nevyplácí. Vrata je proto dobré pořádně opláchnout a jejich jednotlivé části nakonzervovat příslušnými výrobky. V opačném případě by je totiž mohla zbytečně poničit sůl, která se na ně přes zimu dostala. Škodlivé může být i obyčejné bláto, které se na vratech usadí například ve chvíli, kdy jsou blízko ulice s rušným provozem.

Samozřejmostí je také kontrola pohonu vrat a zavíracího a zabezpečovacího mechanismu,“ upřesnil Petr Přichystal s tím, že některé odbornější práce, jako je například seřízení vrat nebo pohonů, by lidé měli svěřit do rukou odborníků. „V některých případech je lepší vyhledat odbornou pomoc. Neodborný zásah totiž může situaci výrazně zhoršit. Náprava podobných neodborných pokusů pak stojí podstatně více než prvotní kontrola,“ uzavírá Přichystal.