Dnes máme spotřebiče, které se už skoro udržují samy. Skoro. A ne zdaleka všechny. Proti dávným kuchyňským přístrojům je tu ale neuvěřitelný pokrok - lednička si hlídá námrazu a když přesáhne danou mez, dá signál nebo se rovnou sama odmrazí. Trouba se pyrolytickým nebo katalytickým spálením špíny sama vyčistí. Případně jsou tady funkce water clean nebo clean lack... Ale všechny spotřebiče ještě nejsou na nejvyšší úrovni a musíme se o ně odpovídajícím způsobem starat.

Spotřebiče kupujeme už tak, abychom měli přesnou představu, jak se budou čistit a udržovat. Je jasné, že lépe půjde čistit něco, co se dá rozložit na kousky, které lze omýt, očistit a zase složit, než něco, co je kompaktní a nepřístupné. A pak, je tady ještě chemické čištění, vodní kámen a boj s ním, který nás bude čekat. Jde například o varnou konvici, která je dnes snad naprosto v každé domácnosti, na každé chalupě a chatě a v každé kanceláři. Je to zřejmě nejrozšířenější malý elektrický spotřebič. Starší typy mají ještě spirálu, novější už nerez ploché dno.

Jak na vodní kámen

Objevili jste vodní kámen ve varné konvici? Zkuste toto: vodu vylijte a do prázdné konvice nasypte kyselinu citronovou (asi dvě tři lžičky). Přidejte vodu a nechte čtvrt hodiny stát. Potom konvici dvakrát vypláchnete studenou a teplou vodou.

Někdo jde na varnou konvici i s octem. Nechá projít varem vodu s přídavkem octa v poměru 1:1.

Co je to deinkrustátor?

Použít lze i některý moderní deinkrustační přípravek (deinkrustátor), který, jak název napovídá, odstraňuje usazeniny. Je to třeba Break nebo Don Gemini. Využít je lze na čištění myčky, žehličky, varné konvice a na všechno, kde bují vodní kámen. Také ale na odstranění zbytků pracích prášků (nánosů, inkrustací) z praček a textilií. Obnovuje přírodní vlastnosti vlákna a zvyšuje účinnost praní.

Deinkrustační prostředek slouží k odstranění usazenin z praček a prádla, varných konvic, myček nádobí a žehliček.

Odstranění inkrustací z prádla provedete tak, že nalijete asi 120 ml přípravku (množsví se liší podle typu deinkrustátoru, postupujeme podle návodu!) do dávkovací odměrky, vložíte na dno pracího bubnu, přidáte vhodné prádlo (na 40 °C, ne vlnu a hedvábí) a pak už normálně perete na 40 °C. Prádlo případně vyperte ještě jednou.

Pozor, opatrně! V odstraňovačích usazenin vodního kamene ve varných konvicích, pračkách, žehličkách bývají obsaženy kyseliny. A to slabé organické kyseliny, i silné anorganické (například kyselina fosforečná). Čtěte opravdu dobře návod a pokyny, protože nehody s těmito přípravky nejsou vůbec zřídkavé!

Pračku vyčistíte od vodního kamene tak, že nastavíte program 60°C bez předpírky. Do zásobníku na prací prášek odměříte 60 - 90 ml deinkrustačního přípravku a necháte běžet celý prací cyklus. Současně potom vyčistíte filtr čerpadla.

Myčku pak vyčistíte tak, že do zásobníku na mycí přípravek nalijete deinkrustátor a prázdnou bez nádobí necháte pracovat při programu s nejvyšší teplotou.

Čištění varné konvice je snadné. Konvici naplníte vodou do 2/3, přilijete 30 ml přípravku. Poté přístroj uvedete skoro k varu a vypnete. Vodu z konvice vylijete do odpadu a konvici několikrát důkladně vypláchnete studenou a teplou vodou.

Čištění žehličky: do zásobníku na vodu nalijete lžičku přípravku a dolijete vodu k rysce. Roztok necháte pomalu protékat napařovacím systémem. Pak zásobník i napařovací systém pořádně propláchnete vodou.

A vodní kámen bude fuč.

-ag-Foto: www.profimedia.cz